Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Efect coronavirus: șomajul crește spectaculos în Franța

somaj.jpg

Din 1996 nu s-a mai înregistrat în Franta o crestere asa de mare a somajului ca în luna martie 2020
Din 1996 nu s-a mai înregistrat în Franta o crestere asa de mare a somajului ca în luna martie 2020
Image source: 
RFI/Pauline Gleize

Veste proastă dar previzibilă pentru guvernul de la Paris. In luna martie, pe fondul epidemiei de coronavirus care a dus la impunerea carantinei și cvasi-oprirea economiei, șomajul din Franța a înregistrat o creștere record de 7,1%. Un salt istoric, nemaiîntâlnit din 1996. 

Faptul că în urma crizei sanitare va veni una economică, nu mai era un secret pentru nimeni. Cifrele publicate luni de Agenția forțelor de muncă din Franța confirmă însă în mod dramatic ipotezele cele mai sumbre. O creștere a șomajului într-o singură lună cu 7,1% nu s-a mai întâlnit practic în ultimul sfert de secol, mai exact din 1996. Numărul de șomeri din Franța a depășit cifra de 3,7 milioane persoane.

Cum în lunile precedente s-au tot înregistrat scăderi ale șomajului, în cele din urmă, pe primele trei luni ale acestui an șomajul din Franța nu a crescut decât cu 0,7% și ajunge per total la nivelul din septembrie 2017.

Așa cum era de așteptat, creșterea privește toate vârstele dar mai degrabă bărbații decât femeile. Tot în mod previzibil sectoarele în care s-au inregistrat cei mai mulți șomeri în martie au fost construcțiile, serviciile aduse persoanelor, turismul și lumea spectacolului.

Concluziile sunt destul de ușor de tras. In ciuda instaurării masive a șomajului tehnic – de care beneficiază azi circa 10 milioane de salariați, adică jumătate din angajații sectorului privat – cei rămași fără loc de muncă a crescut vertiginos. Reamintim că dispozitivul de șomaj tehnic în Franța permite actualmente firmelor să-și păstreze mâna de lucru, salariile integrale ale personalului fiind asigurate de stat și de asigurările de șomaj.

Conștient de situație, ministerul Muncii din Franța a anunțat deîndată ce au fost publicate cifrele șomajului pe luna trecută că vrea să lanseze «o discuție cu partenerii sociali – sindicate și patronat – pentru a adapta rapid regulile asigurărilor de șomaj la situația excepțională creată de coronavirus».

Urgența situației impune găsire rapidă a unui compromis întrucât dacă pe martie, când s-a lucrat totuși «normal» jumătate de lună, pe aprilie și prima jumătate a lunii mai, lucrurile se anunță și mai negre. Potrivit unui studiu publicat zilele trecute de Observatorul francez al conjuncturilor economice, între mijlocul lui martie și mijlocul lui mai șomajul ar putea lovi circa 460.000 de persoane suplimentare.

Anul 2020 se anunță deci unul dificl în termeni de combatere a șomajului iar obiectivul afișat de președintele Emmanuel Macron de a ajunge la o rată a șomajujui de 7% față de 8,1% actualemente, în 2022 – an electoral – pare de neatins.

Efect coronavirus: șomajul crește spectaculos în Franța