Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Transporturi, școli, comerț, competiții sportive, festivaluri: care vor fi regulile în Franța după 11 mai

deconfienemnt.jpg

Premierul Frantei, Edouard Philippe, în fata unui grup redus de parlamentari, îsi detaliazà planul de iesire din carantinà. 28 aprilie 2020.
Premierul Frantei, Edouard Philippe, în fata unui grup redus de parlamentari, îsi detaliazà planul de iesire din carantinà. 28 aprilie 2020.
Image source: 
AFP

Intr-un discurs rostit în fața a doar 75 de parlamentari din 577 câți numără Adunarea națională franceză (Camera deputaților), premierul Franței, Edouard Philippe, a prezentat strategia Executivului de ieșire din perioada de 8 săptămâni de caratină care se va termina pe 11 mai. O strategie articulată în jurul a trei axe sanitare: protecție, testare și izolare. 

Discursul premierului Edouard Philippe a durat o oră și s-a axat pe cele 6 șantiere prioritare ale guvernului pentru perioada de după 11 mai, ziua în care, doar dacă indicatorii sanitari sunt satisfăcători, măsurile impuse francezilor de două luni vor fi relaxate treptat și în funcție de regiuni. Sănătate, școli, comerțuri, transporturi, adunări publice și reluarea activității pentru salariați sunt cele 6 axe prioritare ale Executivului.

Pentru ca circulația virusului să fie sub control, strategia prezentată se vrea «prudentă și progresivă»In transporturile publice, măștile pe față vor fi obligatorii. Dealtfel, «francezii vor avea destule măști la dispoziție începând cu 11 mai» a promis premierul Franței. De asemenea, Edouard Philippe a mai promis că se vor practica «în masă» teste virologice în Franța începând cu data de 11 mai. Obiectivul fixat de guvern este de 700.000 de teste săptămânal. Toate testele vor fi rambursate 100% de asigurările de sănătate.

In cazul în care cineva este testat pozitiv, toate persoanele – cu simptome sau nu – care au fost în contact cu el, vor fi testate. In acest sens, se vor creea «brigăzi de anchetatori» care să identifice aceste «cazuri-contact»care vor fi încurajate să se auto-izoleze.

Masca, interzisă copiilor de grădiniță

Cum virusul nu circulă de o manieră uniformă prin țară, se va ieși din izolare, din carantină, pe regiuni. Relaxarea măsurilor va fi mai mult sau mai puțin strictă în funcție de culoarea departamentului : «verde» înseamnă că virusul este puțin prezent, «roșu», dimpotrivă, înseamnă că virusul circulă intens. Toate departamentele vor fi clasificate într-una din cele două categorii începând cu ziua de 7 mai astfel încât, pe 11 mai, autoritățile locale – prefecții și primarii – vor putea adapta planul guvernamental la realitatea de pe teren.

Deschiderea școlilor de o manierà «treptată», este menținută pentru 11 mai, dată la care se vor reîntoarce însă în clase, «pe baza voluntariatului», doar cei din grădinițe și școlile primare. Condițiile vor fi foarte stricte: când nu se vor putea păstra distanțele de securitate, învățătorii vor purta masca pe față primită de la direcție. De asemenea se va pune la dispoziția acestor școli dezinfectant. Masca este în schimb interzisă pentru cei mici iar celor din ciclul primar nu le este recomandată întrucât riscă să o folosească prost. Elevii vor fi maximum 15 într-o clasă.

Elevii de gimnaziu își vor regăsi clasa de abia o săptămân mai târziu, adică începând cu 18 mai, dar doar clasele mici – a 6-a și a 7-a – și doar în regiunile în care virusul este foarte puțin prezent. In fine, de abia la sfârșitul lunii mai se va anunța dacă liceeni vor reîncepe sau nu școala în iunie.

Muzeele mari (gen Luvru), închise mai departe; la fel și cinemaurile și teatrele

Deplasările interdepartamentale sau interregionale vor fi reduse la strictul necesar, «doar din motive profesionale sau familiale urgente». In rest, deplasările la mai mult de 100 kilometri de domiciliu sunt interzise până la noi ordine. In acest sens, mersul trenurilor va fi foarte redus.

Ieșirea din carantină nu înseamnă și că se vor autoriza adunările cu multă lume. In spațiul public sau privat, vor fi autorizate reuniunile de maximum 10 persoane.

Viața socială se va relua deci treptat dar marile muzee, cinemaurile, sălile de concerte și plajele vor rămâne închise cel puțin până pe întâi iunie. De asemenea sporturile colective sau în săli nu se vor putea practica. Pe scurt, doar muzeele mici și bibliotecile se vor deschide pe 11 mai. Nunțile vor fi amânate cu excepția celor urgente.

Cum era de așteptat, campionatele profesioniste – în particular cele de  fotbal și rugby – nu se vor relua decât la toamnă, cu alte cuvinte sezonul 2019-2020 s-a terminat. Roxana Mărăcineanu, ministra franceză a Sporturilor, pare să aibă o părere diferită de șeful guvernului sugerând că s-ar putea relua meciurile în luna august…La fel, sunt anulate marile competiții sportive, cele culturale – în particular festivalurile de vară – saloanele profesioniste și toate evenimentele care reunesc mai mult de 5.000 de persoane.

Se va încuraja în continuare munca de la distanță

Toate comerțurile vor fi redeschise pe 11 mai cu excepția restaurantelor și a barurilor. Numărul de persoane în magazine va trebui însă limitat iar masca pe față, recomandată dar nu obligatorie. Patronul unui magazin va putea interzice intrarea celor fără mască. In fine, prefecții vor putea interzice deschiderea supermarketurilor de peste 40.000 de m2. Capacitatea transporturilor publice va fi redusă drastic cel puțin trei săptămâni după ieșirea din carantină.

In fine, firmele sunt rugate să mențină lucrul la distanță în măsura posibilului cel puțin până la începutul lui iunie. Acolo unde nu se mai poate lucra de la distanță, angajatorii sunt încurajați să propună orare diferențiate pentru a evita ca toți angajații să fie în același moment la firmă.

In privința viitoarei aplicații StopCovid destinate să alerteze utilizatorii dacă au fost în contact cu un bolnav de Covid-19, subiect de aprigi polemici în Franța, o dezbatere și un vot separat vor avea loc în Parlament la o dată ulterioară.

Transporturi, școli, comerțuri, competiții sportive și festivaluri: care vor fi regulile în Franța după 11 mai