Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Libération dezminte declarațiile președintelui Iohannis cu privire la «experiența ratată a redeschiderii școlilor din Franța» în plină pandemie de Covid-19

iohannis.jpg

Presedintele României Klaus Iohannis
Presedintele României Klaus Iohannis
Sursa imaginii: 
AFP

Site-ul francez de fact-checking «CheckNews», unul dintre cele mai cunoscute din Franța și aparținând ziarului Libération, revine azi asupra afirmațiilor președintelui României ca să-și justifice închiderea școlilor până la toamnă. Intr-o declarație făcută luni, Klaus Iohannis afirma că «într-o provincie din Franța s-a deschis experimental școala și experimentul nu a decurs foarte bine: zeci de elevi au fost testați pozitiv și mai mulți profesori au ajuns în terapie intensivă». «CheckNews» arată că șeful statului român a făcut o confuzie. 

Pentru început, «CheckNews» spune că nu a găsit nicio informație în presa franceză cu privire la «experimentul» evocat de președintele României. In plus, Ministerul francez al Educației, contactat de «CheckNews», a dezmințit formal acest lucru. «Nicio școală nu a deschis experimental. De când s-au închis școlile, singurii elevi care sunt primiți în școli sunt copii personalului medical și al celui indispensabil pentru securitatea internă».

«CheckNews» a contactat așadar serviciul de presă al președinției României care a răspuns explicând că Klaus Iohannis se referea la «un studiu realizat între 30 martie și 4 aprilie de Institutul Pasteur, Universitatea din Paris și Agenția franceză pentru sănătate publică. Acest studiu s-a realizat asupra elevilor și profesorilor din departamentul Oise, o zonă afectată de cazuri de îmbolnăviri cu Covid-19 și de spitalizări ale unor elevi și profesori, din această cauză».

Site-ul de fact-checking din Franța confirmă că acest studiu serologic a avut într-adevăr loc la un liceu din Crépy-en-Valois din Oise. Contrar a ceea ce a înțeles însă președintele român în declarația sa din 27 aprilie, această campanie de teste s-a făcut o lună după închiderea liceului, liceu care de la începutul lui martie nu și-a mai deschis deloc porțile, nici măcar experimental. Acest liceu fusese ales de cercetători pentru că se situa într-una din cele mai afectate zone la începutul epidemiei.

Rezultatele studiului, făcute publice și reconfirmate lui «CheckNews» chiar de epidemiologistul care l-a condus, arată că 41% dintre persoanele care au frecventat liceul din Crépy-en-Valois au fost infectate. La cei apropiați liceenilor – părinți, frați, surori – procentul de contaminare a fost de 11%.

 
Libération dezminte declarațiile președintelui Iohannis cu privire la «experiența ratată a redeschiderii școlilor din Franța» în plină pandemie de Covid-19