Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


L’Opinion: Mai degrabă ferită de epidemia de coronavirus, România riscă unda de șoc economică

lopinion.jpg

Cotidianul liberal francez publicà o analizà a situatiei din România pe fondul epidemiei de coronavirus
Cotidianul liberal francez publicà o analizà a situatiei din România pe fondul epidemiei de coronavirus

Sub titlul «Mai degrabă ferită ce epidemia de coronavirus, România se teme de unda de șoc economică», cotidianul liberal francez l’Opinion face a analiză a situației din România pe fondul epidemiei de Covid-19. 

L’Opinion constată pentru început că măsurile stricte de izolare impuse de autoritățile de la București au permis limitarea epidemiei«Ca mai toate țările din Europa centrală și orientală, România este relativ ferită de epidemia de Covid. Cel puțin pe plan sanitar. Pe plan economic și politic, lucrurile sunt mai complicate».

«Știam că nu avem cel mai bun sistem de sănătate din UE așa că am adoptat repede măsuri stricte de izolare» mai notează oficialii de la București citați de ziarul francez. Publicație care dă și o altă explicație: «amenzile piperate – echivalentul a jumătate din salariul mediu – care incită populația să respecte măsurile».

O altă explicație, dată de mediile medicale, ar fi că «în România, vaccinul contra tuberculozei mai este obligatoriu și ar fi putut juca un rol preventiv pe când în Franța acest vaccin nu mai este impus din 2007 încoace».

«Majoritatea românilor estimează că această criză a coronavirusului a fost declanșată de întoarcerea acasă a românilor din Europa occidentală» spune apoi analistul Radu Magdin citat de l’Opinion. Ziar care reamintește că circa 5 milioane de români ar trăi în străinătate. Problema este că firmele franceze încep să aibă probleme cu imposibilitatea de a circula actualmente liber între Franța și România. Mâna de lucru românească este foarte importantă în sectoare precum agricultura, construcțiile dar și medicina. In opinia lui Magdin dealtfel, «faptul că mulți medici români au emigrat în Occident, a agravat și mai mult situația din sistemul de sănătate».

«România este foarte dur lovită de consecințele economice ale crizei: aproape un sfert din salariații sectorului sunt în șomaj tehnic, industria auto – precum Dacia, Michelin sau furnizorii constructorilor germani – este puternic afectată. In schimb, România speră să beneficieze, grație mâinii sale de lucru calificate și relativ ieftine, de o relocalizare spre Europa ale unor activități din Asia» mai notează cotidianul francez care descrie și o situație complexă pe plan financiar.

In fine, situația politică din țară este incertă. La toamnă au loc alegeri generale după ce în noiembrie anul trecut președintele Klaus Iohannis a fost reales pentru un nou mandat. România este de atunci condusă de un guvern de dreapta care nu dispune însă de majoritate în Parlament. Sondajele dau azi PNL-ul în frunte, mult în fața PSD-ului, partid descris de l’Opinion drept «populist de stânga, ex-comunist, al cărui lider e în închisoare».

Analistul de la l’Opinion conchide prin a scrie că, «consecințele crizei Covid ar putea constrânge actualul guvern pro-european să ia măsuri de austeritate nepopulare. Cu alte cuvinte, șocul economic ar putea influența alegerile de la toamnă și amenința guvernul liberal».