Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Planul Primăriei Parisului pentru ieșirea din carantină: măști, dezinfectant și teste

anne_hidalgo.jpg

Anne Hidalgo, primàrita socialistà a Parisului, în timpul campaniei electorale pentru localele din martie
Anne Hidalgo, primàrita socialistà a Parisului
Sursa imaginii: 
Ludovic Marin/AFP

Anne Hidalgo, primărița socialistă a Parisului, și-a prezentat planul de ieșire din carantină pentru locuitorii capitalei franceze. Ce măsuri a anunțat?

Ținând cont de situație, Anne Hidalgo și-a prezenta planul de ieșire din caratină în fața unui Consiliu municipal restrâns, primul dealtfel organizat din luna februarie încoace. Doar un sfert din cei 163 de consilieri au fost prezenți în sală, toți cu mască pe față.

Prima măsură anunțată se referă la măști. «Am decis să comand de urgență 2,2 milioane de măști care se pot spăla și reutiliza de 10-20 de ori» a precizat Hidalgo. Măștile sunt fabricate în Franța – ba unele chiar la Paris – și «vor fi în curând disponibile și gratuite» a promis primărița.

De asemenea, se prevede instalarea unor distribuitoare de dezinfectanți și săpun în toate echipamentele publice și peste tot în spațiu public – stații de metrou, stații de autobuze sau locurile de unde se pot lua bicicletele municipale.

Pentru a măsura cât de răspândită este epidemia în rândul agenților municipali de la Paris, una dintre cele mai afectate zone din Franța de epidemia de coronavirus, se vor lansa campanii de depistare, în primul rând printre acei agenți în contact cu publicul. 12 dintre acești angajați ai Primăriei au murit dealtfel de Covid-19.

In colaborare cu grupul hotelier Accor și cu spitalele pariziene, Primăria capitalei lansează operațiunea Covisan destinată să ajute persoanele potențial contagioase și să le propună un loc de izolare pentru a întrerupe lanțul contaminărilor.

In fine, prima edilă a capitalei franceze vrea să evite cu orice preț «revenirea în forță a mașinilor pe străzile Parisului. Emisiile lor de gaze ar agrava și mai mult criza sanitară». In acest sens, primărița a promis deschiderea unor noi parcări la porțile capitalei pentru a-i incita pe cei veniți din periferie să ia de acolo și până în centru mijloacele de transport în comun.

 
Planul Primăriei Parisului pentru ieșirea din carantină: măști, dezinfectant și teste