Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța: Mersul cu bicicleta, soluția promovată de guvern pentru după ieșirea din carantină

20200430_173849.jpg

Biciclist pe malul Senei, la Paris, 30 aprilie 2020
Biciclist pe malul Senei, la Paris, 30 aprilie 2020
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

Guvernul francez a prezentat un plan de 20 de milioane de euro pentru a încuraja mersul cu bicicleta după ieșirea din caratină, pe 11 mai. Acest plan guvernamental include o sumă forfetară de 50 de euro pentru repararea bicicletei personale într-unul din magazinele agreate de autorități. 

Francezii vor ieși din carantină, din perioda strictă de izolare la care sunt supuși de mai bine de 6 săptămâni, pe data de 11 mai, adică după 8 săptămâni de stat acasă. Riscul mare este deci ca în aceea zi să iasă în masă pe străzi și șosele zeci de mii de mașini. Pentru a evita această situație, sinonimă cu poluare atmosferică, guvernul a decis să promoveze pedalatul spre servici. «Vrem ca această perioadă să ne permită să facem un pas spre cultura bicicletei, bicicleta să devină într-un fel, micuța regină a ieșirii din carantină» a spus ministrul francez al Tranziției ecologice.

In acest sens, guvernul de la Paris a anunțat un plan de 20 de milioane de euro pentru a încuraja și facilita mersul cu bicicleta. Acest fond va servi de exemplu la finanțarea reparațiilor bicicletelor personale sau la instalarea unor noi locuri de parcare pentru biciclete. Astfel, fiecare posesor de bicicletă va avea la dispoziție de la guvern 50 de euro ca să-și repare bicicleta într-unul din atelierele de reparat agreate de stat. Se estimează că există circa 30 de milioane de biciclete particulare în Franța. Totuși, francezii sunt în urma altor țări. Aici, în Hexagon, 60% din călătoriile pe bicicletă au sub 5 kilometri.

O serie de orașe și departamente din Franța prevăd să construiască noi piste pentru bicicliști. Pentru a încuraja colectivitățile locale să persiste în această direcție, ministerul le propune sprijin tehnic și dispensă de autorizație prealabilă. Președinta regiunii Parisului, Valérie Pécresse, a promis déjà 300 de milioane de euro pentru un plan numit «RER vélo» care prevede construirea a 650 de kilometri de piste ciclabile de-a lungul principalelor axe ale liniilor de metrou rapide regionale. Două departamente limitrofe capiatei fra,ceze plănuiesc și ele déjà să contruiască între 40 și 60 de kilometri de piste ciclabile.

In fine, guvernul reamintește că vânzarea bicicletelor și repararea acestora rămâne permisă și în perioada de carantină.

 
Franța: Mersul cu bicicleta, soluția promovată de guvern pentru după ieșirea din carantină