Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cel mai în vârstă medic francez în activitate, primit la Palatul Elysée de președintele Franței

macron_chenay.jpg

Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, împreunà cu sotia sa Brigitte, îl întâmpinà pe medicul Christian Chenay, 99 de ani, la Palatul Elysée, 1 mai 2020
Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, împreunà cu sotia sa Brigitte, îl întâmpinà pe medicul Christian Chenay, 99 de ani, la Palatul Elysée, 1 mai 2020
Sursa imaginii: 
AFP/Pool/Alain Jocard

Christian Chenay, 99 de ani, cel mai în vârstă medic în activitate din Franța, a fost primit azi la Palatul Elysée de președintele Emmanuel Macron. Doctorul, care mai consultă în periferia Parisului, a declarat că se va opri din activitate când se va termina epidemia de coronavirus.

«Exemplul pe care-l dați ne inspiră pe toți» i-a spus Emmanuel Macron lui Christian Chenay primindu-l într-un salon al Palatului Elysée pe cel mai vârstnic medic din Franța încă în activitate.

Chenay are un cabinet în periferia Parisului dar a fost nevoit să-l închidă din cauza afluenței prea mari în sala de așteptare dar și din cauza faptului că i se furau măștile și dezinfectantul. In așteptarea reluării consultațiilor prin telefon și pe internet via aplicația Skype, doctorul Chenay consultă bătrânii aflați într-un azil religios din regiunea sa. 60 de religioși sunt acolo, unii bolnavi dar «niciunul nu a murit de trei luni», l-a asigurat medicul pe preșeidntele Franței. 

De partea sa, Emmanuel Macron, însoțit de prima doamnă a Franței, Brigitte Macron, a salutat «optimismul și hotărârea» cu care se implică medicul în această criză a coronavirusului.

De notat că Christian Chenay, născut în 1921, a început să lucreze mai întâi ca psihiatru și apoi radiolog. Nu a deveneit medic generalist, medic de familie, decât în 2014, la vârsta de 93 de ani. El lucrează într-o comună populară aflată la 7 kilometri sud de Paris și care nu are decât 3 medici pentru aproape 20.000 de locuitori, în mare parte vârstnici și de origine străină. Fiul lui Christian Chenay, de asemenea doctor, a decis să se pensioneze cu toate că nu are «decât» 67 de ani.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Une publication partagée par Emmanuel Macron (@emmanuelmacron) le