Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța iese din carantină pe 11 mai dar rămâne în urgență sanitară până în iulie

tour_eiffel_luminat_pentru_personalul_sanitar_2_mai_2020_paris.jpg

Tour Eiffel luminat pentru personalul sanitar, 2 mai 2020, Paris.
Tour Eiffel luminat pentru personalul sanitar, 2 mai 2020, Paris.
Sursa imaginii: 
© Benoît Tissier, Reuters

Guvernul francez dorește prelungirea stării de urgență până pe 24 iulie. O măsură ce nu poate fi decisă decât prin lege - textul va fi examinat luni în Senat iar marți în Adunarea Națională. 

O parte a Europei iese luni din carantină. În Franța, starea de urgență va fi prelungită până pe 24 iulie. 

Obiectivul guvernului este clar, precis: ”ieșirea din carantină pe data de 11 mai pentru ansamblul teritoriului”, declara duminică ministrul Christophe Castaner. O modificare a acestei date ar putea avea loc dacă nu vor fi respectate regulile de ieșire din izolare, explică responsabilul. 

Franța a fost împărțită în departamente”verzi” și ”roșii” în funcție de rata deceselor și a îmbolnăvirilor de covid-19

Coronavirusul a ucis în Franța 24 760 de persoane, aproape 26.000 de persoane sunt încă spitalizate iar 4.000 sunt în stare foarte gravă.  În prezent, 50 de departamente sunt considerate ”verzi” în timp ce zona pariziană și nord-estul țării sunt roșii. O hartă definitivă va fi prezentată pe 7 mai. 

Franța nu va impune carantina cetățenilor UE, celor din zona Schengen ori celor veniți din Marea Britanie, a precizat administrația prezidențială franceză. Inițial, ministrul Sănătății, Olivier Véran anunțase că în proiectul de lege prin care se dorește prelungirea stării de urgență sanitară, persoanele ce intră în Franța vor fi plasate timp de 14 zile în izolare. 

Companiile care doresc să deschidă pe 11 mai vor trebui să respecte toate regulile sanitare – distanțarea fizică, dezinfectarea continuă, portul obligatoriu de măști de protecție împotriva coronavirusului, explică ministrul Muncii. 

Angajatorii riscă să fie sancționați penal în cazul în care nu respectă protocolul, indiferent de mărimea companiei. Un plan detaliat va fi prezentat de ministrul Muncii, luni.

Până acum, 1 million de francezi au fost amendați pentru că au ieșit din cază fără adeverința în care explicau motivul ieșirii. Din 11 mai, adeverința nu va mai fi obligatorie decât pentru cei care se deplasează la peste 100 de km de domiciliu. ”Nu vrem să interzicem francezilor să se deplaseze, vrem să împiedicăm virusul să se deplaseze”, a explicat Christophe Castaner. 

Ideea lui este de a nu permite, în acest stadiu al pandemiei, ca oamenii să plece în vacanță, la plajă spre exemplu - ele vor rămâne închise și după data de 11 mai. 

Frontierele Franței rămân închise și după 11 mai.  Cât despre circulația în cadrul Schengen, Executivul francez speră ca ea să poată fi reluată cât mai repede. 

Doar o parte din școli – grădinițele, clasele primare și gimnaziile se vor putea deschide pe 11 mai, iar în clase vor putea fi cel mult 15 copii – prioritate au copiii personalului medical și a celor ce lucrează pentru siguranța națională. 

În acest caz condițiile sanitare sunt foarte stricte – în grădinițe copiii vor avea acces doar la obiecte ce pot fi dezinfectate cu ușurință.

300 de primari din regiunea pariziană cer președintelui Emmanuel Macron ”să amâne deschiderea unităților școlare, la o dată ulterioară și să nu lase pe umerii lor responsabilitatea politică, juridică și morală a reluării cursurilor, în condițiile în care regiunea este ”în roșu” din cauza numărului ridicat de îmbolnăviri cu coronavirus”. 

Măștile de protecție vor fi obligatorii pentru cei care utilizează transportul în comun.  Dar, cum în regiunea pariziană transportul public este, în condiții normale, plin de pasageri, președinta regiunii, a cerut salariaților care astăzi sunt în teletravail să continue să lucreze de acasă, dacă este posibil. 

Pe de altă parte, Guvernul a plafonat prețul măștilor chirurgicale -  95 cenți bucata dar mulți profesioniști susțin că nu dispun, în continuare, de măști ori echipament de protecție pentru ei și pacienții lor. Este cazul medicilor stomatologi care, nu găsesc măști de protecție motiv pentru care nu vor deschide cabinetele pe 11 mai.