Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coronavirus Franța: Temeri și polemici privind redeschiderea școlilor

ecole.jpg

O curte de scoalà goalà, la Nisa
O curte de scoalà goalà, la Nisa
Sursa imaginii: 
REUTERS/Eric Gaillard

In Franța continuă să scadă numărul de decese înregistrate zilnici din cazua epidemiei de Covid-19. Astfel, în ultimele 24 de ore nu au murit «decât» 135 de pacienți. E vorba de cel mai mic bilanț coditian din 22 martie încoace. De la începutul epidemiei, coronavirusul a făcut în total aproape 25.000 de victime în Franța. In acest context, autoritățile de la Paris se pregătesc – dacă indicatorii sanitari rămân la un nivel acceptabil – să relaxeze măsurile de carantină peste o săptămână, pe 11 mai. Perspectiva este însă contestată de o serie de primari care, într-o scrisoare deschisă, îi cer președintelui Emmanuel Macron să amâne deschiderea școlilor.

Intr-o scrisoare deschisă adresată președintelui Republicii, circa 320 de primari din zona capitalei – adică un sfert din total – denunță graba – «marșul forțat» scriu ei - cu care sunt nevoiți să pregătească redeschiderea școlilor, lunea viitoare«Incă nu avem toate detaliile, oricum nu putem pregăti serios toate directivele în următoarele 4 zile - vineri e zi liberă în Franța – și în plus regiunea este zonă roșie», adică în care virusul mai circulă de o manieră activă și în care serviciile de reanimare sunt în continuare saturate, scriu primarii protestatari printre care se numără și prima edilă a Parisului, socialista Anne Hidalgo. Pe scurt, data de 11 mai «este irealistă și imposibil de respectat» conchid primarii semnatari ai tribunei publicate azi în ediția electronică a cotidianului economic La Tribune.

Intr-o notă publicată ieri, guvernul francez a precizat regulile foarte stricte care vor trebui aplicate începând de lunea viitoare elevilor care vor merge din nou la școală – pe bază de voluntariat. Inainte de a pleca spre școală, părinții trebuie să le ia temperatură copiilor. La școală, personalul va trebuie să verifice încă o dată temperatura, motiv pentru care sosirile și plecările din școli vor fi întinse în timp. In clase, elevii vor trebui să stea la cel puțin un metru distanță. Purtatul măștilor va fi interzis copiilor de grădiniță, ne-recomandat celor din școala primară și obligatoriu în gimnaziu în cazul în care distanțarea nu poate fi respectată. Localurile vor trebui să fie curățate urmând un protocol foarte aprofundat, schimburile manuale de jucării, creioane, etc. trebuie evitate sau, în caz contrar, urmate de dezinfectări după fiecare utilizare. Pauzele dintre ore trebuie organizate pe grupe de clase ținând cont de regulile de distanțare. In fine, mesele la cantinele școlare trebuie organizate în așa fel încât să se evite cozile. La nevoie, elevii vor putea mânca în clase sub supravegherea unui adult.

 
Coronavirus Franța: Temeri și polemici privind redeschiderea școlilor