Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coronavirusul şi „secolul asiatic”

capture_decran_2020-05-04_a_19.11.15.png

Macao, China, martie 2020
Macao, China, martie 2020
Image source: 
REUTERS/Choi Chi Chio

Occidentul trebuie să se reinventeze, altfel îşi pierde credibilitatea şi influenţa. Iată doar una din numeroasele concluzii pe care le trag numeroşi editorialişti din Franţa în contextul acestei epidemii.

„Prăbuşirea occidentului” se intitulează un articol publicat de eseistul şi avocatul Nicolas Bavarez în cotidianul Le Figaro, un avertisment legat de ceea ce ar putea însemna această pandemie pentru viitorul Europei. După ce timp de cinci secole a dominat lumea, începînd cu perioada marilor descoperiri geografice şi pînă la globalizarea de după prăbuşirea comunismului, Occidentul riscă în prezent să fie marginalizat de Asia, scrie Nicolas Bavarez. Iar ceea ce ni s-a întîmplat în contextul epidemiei este o dovadă în acest sens.

 

În paranteză fie spus, în Franţa continuă să funcţioneze podul aerian cu China, de unde vin zilnic măşti sanitare, medicamente şi aparatură medicală. Eseistul francez vede în criza sanitară actuală un semn că a început declasarea Occidentului şi secolul asiatic, fapt pe care îl pune şi pe seama „trădării americane”. Citez din articol: „Occidentul şi-a pierdut liderul, întrucît Statele Unite i-au trădat pe fondatorii democraţiei americane după cum şi pe aliaţi. Occidentul şi-a pierdut strategia a cărei coloană vertebrală este Alianţa Atlantică, dar mai ales principiile prin abandonarea drepturilor omului”.

 

Legat de acest ultim punct numeroşi alţi editorialişti le reproşează liderilor occidentalilor că de mulţi ani nu mai îndrăznesc să formuleze nici o critică faţă de lipsa de libertăţi din China, de frica sancţiunilor economice evident. După ce timp de treizeci de ani, în numele unui profit imediat, occidentali şi-au transferat tehnologiile şi industriile naţionale în China, nici nu e de mirare că în prezent liderii occidentali încep să fie obligaţi să tacă… Cînd Nicolas Bavarez vorbeşte despre prăbuşirea Occidentului, el se referă şi la această uluitoare răsturnare istorică: sistemele autoritare sunt în plin elan iar democraţiile învaţă să tacă pentru că altfel… nu mai primesc măşti sanitare.