Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa: săptămînă decisivă pentru pregătirea ieşirii din carantină

capture_decran_2020-05-04_a_19.19.48.png

Să ne protejăm, de ce nu cu eleganţă şi umor…
Să ne protejăm, de ce nu cu eleganţă şi umor…
Image source: 
Jean-Baptiste Pellerin

Saptămîna aceasta este considerată „delicată” pentru executivul francez confruntat cu multiplele probleme ale ieşirii din carantină. Dacă lucrurile merg bine, francezii îşi vor putea recupera libertatea de mişcare pe 11 mai. Cu multe restricţii însă, de exemplu în ce priveşte deplasările pe teritoriul naţional sau accesul la plaje. În Franţa starea de urgenţă sanitară a fost extinsă pînă pe 24 iulie, legea fiind examinată luni şi marţi de Senat. Nici polemicile nu lipsesc în legătură cu gestiuneza crizei sanitare.

11 mai pare a fi data ieşirii din tunel pentru francezi, după ce alte ţări din sudul Europei au ieşit deja din carantină, este vorba de Italia, Spania, Portugalia, Grecia. Responabilii francezi se adaptează din mers situaţiei, şi în funcţie de ce fac vecinii, dar mai ales în funcţie de ce spun experţii în materie de sănătate publică precum şi medicii. Ministrul sănătăţii, Olivier Véran, a dat de înţeles că s-ar putea să fie prelungită carantina dacă săptămîna aceasta numărul de contaminaţi rămîne mare… Ceea ce îl face pe un editorialist al cotidianului Libération să reacţioneze cu vehemenţă. Guvernul ne şantajează, scrie jurnalistul, ne spune cam aşa „dacă veţi fi cuminţi şi staţi frumos în casă şi săptămîna aceasta vă lăsăm să ieşiţi pe 11 mai din carantină, dacă nu, nu.”

Adevărul este că situaţia rămîne încă fragilă şi că virusul continuă să infecteze oameni şi să producă victime, deşi într-un ritm mai scăzut decît în urmă cu trei săptămîni, de exemplu. Medicii care se exprimă zilnic pe platourile de televiziune, la radio şi în presa scrisă reamintesc că virusul Covid-19 nu se deplasează singur, şi că este deplasat de oameni. De unde şi invitaţia repetată la prudenţă în ce priveşte reluarea activităţii generale, contactele cu ceilalţi şi cu chiar cu familia.

O dilemă rămîne redeschiderea şcolilor, chiar dacă executivul a anunţat că ea se va face pe bază de voluntariat şi treptat. Tot mai mulţi primari şi părinţi, aflaţi în prima linie a organizării acestei mari operaţiuni, cer ca să fie ţinuţi copiii acasă şi să fie amînată reluarea cursurilor, eventual în septembrie, cum vor proceda şi alte ţări, de exemplu Italia, Portugalia, Spania sau Irlanda.

Pentru deplasările cu metroul, trenul, autobuzele, sunt examinate în prezent măsuri speciale, şi în orice caz în mijloacele de transport francezii vor trebui să poarte măşti sanitare. Începînd de azi măştile pot fi cumpărate, de altfel, în farmacii, supermarketuri, tutungerii… Dar polemica în jurul măştilor continuă, iar ministrul de interne, Christophe Castaner recunoaşte că executivul nu a avut o poziţie clară, de la bun începu, în această privinţă. El dă însă vina pe experţii medicali care şi-au modificat treptat opinia pledînd  pentru generalizarea utilizării măştilor după ce iniţial afirmau că nu sunt necesare decît pentru persoanele contaminate şi cei care intrau în contact cu ele.

Personal am  văzut că francezii nu sunt chiar foarte disciplinaţi. Am observat acest lucru în cursul plimbărilor mele zilnice în limita autorizată de o oră. Multă lume iese la plimbare fără mască, deseori am observat că distanţele de securitate nu sunt respectate, mulţi tineri se adună în grup fără să se gîndească la consecinţe…

Marea angoasă a autorităţilor rămîne spectrul unui noi val de contaminară după reluarea activităţii pe 11 mai. Intreprinderile sunt invitate să organizeze în mod diferit timpul de muncă, astfel încît salariaţii să nu mai fie obligaţi să vină toţi în acelaşi timp şi să plece toţi în acelaşi timp. Statisticile arată că în jur de 5 milioane de francezi au muncit în această perioadă de carantină de la ei de acasă, iar telemunca ar putea fi extinsă şi mai mult, în jur de 7 milioane de francezi ar putea să adopte această practică. Nu întîmplător în prezent cresc preţurile la case în zonele rurale, probabil că mulţi salariaţi se gîndesc că ar putea părăsi marile oraşe pentru a lucra în condiţii mai bune, la ţară, beneficiind de un spaţiu mai mare, de aer curat şi de o grădină.

Printre problemele nerezolvate în prezent se numără accesul la plaje. Autorităţile se tem că populaţia se va năpusti pe plaje după ieşirea din carantină, deci, pentru moment, plajele rămîn închise. Probabil şi cu intenţia de a-i descuraja pe oameni să-şi pregătească vacanţele de vară… Mulţi responsabili locali cer însă redechiderea plajelor şi sugerează un acces „dinamic” la ele, adică pentru plimbări, activităţi sportive şi nautice, şi pentru bronzat timp de ore întregi la soare. În ce priveşte circulaţia pe teritoriul naţional: fără motive serioase legate de muncă sau de familie, nimeni nu va avea voie să se deplaseze pe o rază mai mare de o sută de kilometri cu maşina în jurul domiciliului. Iar în privinţa frontierelor, ele vor fi deschise pentru călătorii din spaţiul Schengen şi din Europa, dar călătorii sosiţi dinafara Europei vor trebui să intre două săptămîni în carantină dacă ajung pe teritoriul hexagonal.