Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa, epidemie: preşedintele Macron anunţă un plan pentru sprijinirea sectorului cultural

capture_decran_2020-05-06_a_15.20.19.png

Preşedintele Emmanuel Macron, videoconferinţă cu artişti şi profesionişti ai domeniului cultural, miercuri 6 mai 2020
Preşedintele Emmanuel Macron, videoconferinţă cu artişti şi profesionişti ai domeniului cultural, miercuri 6 mai 2020
Image source: 
Captura ecran France 24

În România, în Franţa şi în alte multe ţări în context de pandemie unul dintre sectoarele de activitate cu cele mai grave repercursiuni este cel cultural. În Franţa preşedintele Emmanuel Macron a dialogat, miercuri 6 mai, prin videoconferinţă, cu numeroşi artişti şi profesionişti ai domeniului, şi a anunţat un plan în vederea redresării sectorului cultural. Multe necunoscute rămîn însă la orizont, pentru că o reluare normală a practicilor culturale nu va fi posibilă dacă va trebui să coabităm încă multă vreme cu noul virus Covid-19.

Un critic muzical din Franţa afirma pe site-ul Operei Garnier că umanitatea este confruntată cu o „catastrofă culturală mondială”. Mai mulţi artişti francezi i-au cerut preşedintelui Emmanuel Macron să decreteze „starea de urgenţă culturală”. Un deputat al formaţiunii Franţa nesupusă cere guvernului să aloce culturii aceeaşi sumă pe care a anunţat-o pentru salvarea companiei Air France, adică şapte miliarde de euro. Cotidianul Le Monde arată că în Franţa sectorul cultural, în timp normal, oferă de lucru unui număr de un milion trei sute de mii de persoane, iar paralizia acestuia va avea consecinţe dezastruoase.

Nu este greu de observat că peste tot cultura riscă să aibă cel mai mult de suferit în urma pandemiei. Mai ales teatrele, cinematografele, sălile de concert, opera şi festivalurile. Ele au fost primele obligate să-şi închidă porţile şi vor fi ultimele care se vor redeschide… În ce condiţii, este încă greu de spus, întrucît regulile de distanţare socială sunt incompatibile cu practicile culturale adoptate de umanitate în ultimile trei milenii, sau cel puţin de cînd a apărut teatrul în Grecia antică.

Faţă de alte ţări, Franţa are totuşi un atuu, şi anume statutul de interminent de spectacol. Ceea cea înseamă securitate socială şi un venit garantat pentru cel puţin 260 00 de actori, dansatori, compozitori, regizori, muzicieni, interpreţi, tehnicieni de scenă şi alte categorii din domeniul spectacolului. Preşedintele Emmanuel Macron a anunţat că drepturile celor care dispun de acest statut vor fi prelungite pînă pe 31 august anul viitor, chiar dacă aceşti artişti nu vor putea lucra între timp. Seful statului francez a mai anunţat, în favoarea culturii, un fond de indemnizaţie pentru proiectele de seriale şi de filme anulate, precum şi un program de comenzi publice.

„Trebuie ca locurile de cultură se revină la viaţă iar artiştii să înceapă să creze din nou. Va trebui să inventăm noi forme în ce priveşte relaţia dintre artist şi public.” a spus mai preşedintele francez. De pe data de 11 mai vor fi redeschise unele muzee, precum şi librăriile, bibliotecile, magazinele de muzică, mediatecile. Artiştii vor putea să-şi reînceapă repetiţiile, respectînd însă regulile sanitare de rigoare. Iar la sfîrşitul lunii mai, în funcţie de evoluţia situaţiei, se vor lua noi decizii legate de eventuala deschidere a sălilor de spectacole.

De notat că şi în alte ţări europene au fost deblocate ajutoare excepţionale pentru artişti. În Italia, muzeele se vor redeschide începînd cu data de 18 mai, dar nici o dată nu a fost anunţată pentru sălile de spectacol. Ministerul culturii a deblocat însă 20 de milioane de euro pentru instituţiile culturale ameninţate, şi 13 milioane de euro pentru artiştii avînd un venit mai mic de 20 000 de euro pe an.

În Spania statul va debloca 20 de milioane de euro ca fond de garanţie care va permite acordarea de împrumuturi, iar fiecare sector (edituri, muzică, teatru, cinema) va primi cîte un ajutor de 40 de milioane de euro.

În Germania au fost create ajutoare federale şi regionale. Landul Berlinului, de exemplu, a deblocat un ajutor excepţional de un miliard şapte sute de milioane de euro pentru o durată de trei luni. Dau toate aceste cifre care sunt evocate de presa franceză în speranţa că ele pot fi un reper şi pentru responsabilii politici români, dat fiind că situaţia artiştilor este extrem de problematică şi în România, mai ales cu actorii tineri care ies din numeroase şcoli de teatru fără nici o perspectivă de a trăi imediat din ceea au învăţat.

In acest context mondial dificil pentru cultură, UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură) a lansat o platformă specială susceptibilă să-i ajute pe cei care vor să reinventeze practicile culturale. De fapt, este vorba de un bulletin săptămînal intitulat Cultură & Covid-19: impact şi răspuns. Printre altele, UNESCO doreste să repertorieze idei, soluţii şi strategii adoptate în diverse ţări de artişti şi de instituţii în vederea adaptării a sectorului cultural la criza sanitară.