Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mafia lemnului din România: o problemă care începe să devină europeană

capture_decran_2020-05-06_a_17.17.25.png

Dezastru în Parcul Naţional Piatra Craiului, 2010
Dezastru în Parcul Naţional Piatra Craiului, 2010
Image source: 
AFP / Fotografie publicată pe 21/03/2017 de cotidianul Ouest-France

Revista „Courrier International” publică în numărul ei de săptămîna trecută un articol despre „mafia lemnului” din Transilvania. Articolul este reluat din presa italiană şi denunţă, printre altele, diversele „complicităţi” care, în România, permit tăierile ilegale.

Articolul este semnat de Francesco Battistini şi a apărut iniţial pe 10 aprilie într-un supliment al cotidianului italian Corriere della Sera. Jurnalistul italian s-a deplasat în Maramureş şi a încercat să afle cît mai multe despre modul în care operează mafioţii lemnului, indivizi care recurg şi la ameninţări, şi la molestări, şi la agresiuni şi chiar la crimă pentru a-şi atinge scopurile. În articol este evocată de altfel asasinarea mai multor pădurari, printre care a lui Liviu Pop.

Citez din ceea ce scrie Francesco Battistini: „Într-o ţară guvernată de o clasă politică printre cele mai corupte din Europa, mafia lemnului nu este o prioritate: cînd Interpolul a vrut să utilizeze drone şi sistemul de localizare în timp real GPS pentru a-i descoperi pe hoţii de lemne, un ministru a considerat că  operaţiunea este complicată, că statul nu dispunea de mijloace financiare şi că nu se ştie unde acţionează respectivele  bande de hoţi”.

Din acest articol, şi din altele apărute în ultimii ani în presa europeană, se conturează o nouă imagine negativă a României. În anii de după căderea comunismului s-a vorbea mereu, cu insistenţă, despre starea deplorabilă a orfelinatelor şi despre cîinii vagabonzi din Bucureşti. Mai tîrziu au devenit dominante subiectele legate de romi şi de atacurile la independenţa justiţiei.

Acum România devine ţara une mafia lemnului face ce vrea, terorizînd populaţiile locale şi beneficiind de sprijin sus-pus obscur. Probabil că această imagine nu va dispărea pînă cînd problema decimării ilegale a pădurilor din România nu va deveni una europeană. Deja, în articolul său, Francesco Battistini aminteşte că mafia lemnului din România a făcut joncţiunea cu mafia lemnului din Ucraina, şi că mafioţii ucraineni vînd în Europa lemn contaminat din pădurile de la Cernobîl, lemn care tranzitează prin România.

Probabil că nu întîmplător scrie Francesco Battistini despre mafia lemnului din România. El ştia ce a însemnat mafia în Italia şi cît de ruinătoare este pentru democraţie dezvoltarea reţelelor mafiote. Un motiv în plus ca Bruxelles-ul să se îngrijoreze din cauza apariţiei unui nou pol mafiot în Europa, precum şi a unei economii a violenţei, de tipul Vestului sălbatic, în Estul Uniunii Europene, mai precis, în România.