Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


«Nu unei reveniri la normal»-Apelul lansat de 200 de artiști printre care Robert De Niro, Madonna, Radu Mihăileanu și Cate Blanchett

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Un grup de personalități din lumea artistică și științifică semnează în ziarul francez Le Monde un apel lansat liderilor și cetățenilor din lumea întreagă. Inițiat de actrița franceză Juliette Binoche și de astrofizicianul francez Aurélien Barrau, apelul cere schimbarea în profunzime a felului nostru de viață, de consum și al economiilor noastre. 

«Pandemia de Covid-19 este o tragedie. Această criză are însă virtutea de a ne incita să ne confruntăm cu întrebări fundamentale. Bilanțul este simplu: «ajustările» nu mai sunt suficiente, problema este sistemică»scriu în preambulul lor semnatarii apelului.

In opinia lor, «catastrofa ecologică în curs ține de o “meta-criză”: dispariția masivă a vieții de pe Pământ nu se mai pune la îndoială și toți indicatorii anunță o amenințare existențială directă. Spre deosebire de o pandemie, oricât de gravă ar fi ea, aici e vorba de o prăbușire globală ale căror consecințe nu suferă comparație.»

«Cerem deci în mod solemn liderilor și cetățenilor să iasă din logica de neconceput care prevalează încă, pentru a conlucra, în fine, la o refacere profundă a obiectivelor, valorilor și economiilor noastre.»

«Consumerismul ne-a făcut să negăm însăși viața: cea a vegetalelor, a animalelor și a unui mare număr de oameni. Poluarea, încălzirea climei și distrugerea spațiilor naturale duc lumea spre un punct de ruptură.»

«Din toate aceste motive, cărora li se adaugă inegalitățile sociale tot mai mari, ni se pare de neconceput să «revenim la normal». Se impune o transformare radicală – la toate nivelele – care cere îndrăzneală și curaj. Ea nu va avea loc fără o implicare masivă și hotărâtă. Pe când o să vedem actele? E o chestiune atât de supraviețuire cât și de demnitate și coerență» conchid cei 200 de semnatari printre care să cităm doar câteva: actrițele Isabelle Adjani, Monica Bellucci, Marion Cotillard, Penelope Cruz și Cate Blanchett, tenorul Roberto Alagna, cântăreții Paolo Conte, Sting și Iggy Pop, cântăreața Madonna, regizorii Radu Mihăileanu, Pedro Almodovar, Peter Brook și Alfonso Cuaron, actorii Robert De Niro, Adam Driver și Jeremy Irons dar și laureații Nobelurilor precum Albert Fert, Dudley Herschbach, Mohammad Yunus și Roald Hoffmann.

 
«Nu unei reveniri la normal»-Apelul lansat de 200 de artiști printre care Robert De Niro, Madonna, Radu Mihăileanu și Cate Blanchett