Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cînd pandemia eclipsează restul actualităţii…

capture_decran_2020-05-06_a_19.26.20.png

Image source: 
France 24

Pandemia de coronavirus a eclipsat numeroase subiecte ale actualităţii internaţionale care erau analizate zilnic înainte de apariţia virusului Covid 19. Ceea ce nu înseamnă că ele nu sunt importante.

Maşina mediatică internaţională s-a concentrat de la jumătatea lunii martie încoace în special pe pandemie, şi pe bună dreptate dată fiind enorma surpriză şi stupoare provocate de noul virus Covid-19. În Franţa numeroşi medici au avertizat că după perioada de apogeu a epidemiei, spitalele riscă să fie luate cu asalt de pacienţi suferind de alte boli cronice. Sunt oameni care, de frica de a nu fi contaminaţi cu Covid-19, au preferat, în perioada carantinei, să nu ceară consultaţii şi să-şi întrerupă tratamentele la maladiile de care suferă.

Oarecum în acelaşi fel, mediile de informare au pus brusc între paranteze războiul din Siria, tensiunile de la graniţia turco-siriană, criza din Libia, haosul din Irak unde talibanii profită de retragerea occidentală pentru a-şi relua atacurile, criza politică din Israel, criza economică din Liban, activismul jihadist din zona Sahelului, precum şi alte multe evenimente legate de actualitate. Nu se mai vorbeşte nici despre migranţii care continuă să vină spre Europa, nici despre evoluţia situaţiei politice din Venezuela. Chiar şi unele evenimente din Europa centrală şi de răsărit au fost ignorate, mai ales ceea ce se întîmplă în Polonia şi Ungaria unde principiile democraţiei europene sunt în regres.

Într-un editorial publicat în revista L’Express filozoful Bernard-Henri Lévy recurge la un titlu foarte plastic pentru a descrie acest ciudat fenomen de amnezie mediatică: „Aprilie 2020? Nimic.” Da, pare că nimic nu s-a întîmplat pe planetă în luna aprilie, înafară de pandemie. Dar, mai adaugă filozoful francez, cînd vom reîncepe să privim spre lume, după ce şocul coronovarisului va trece, vom descoperi că s-au petrecut lucruri grave în tot acest timp, care ne vor afecta durabil viaţa şi pe care le-am ignorat.