Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franța: Aproape jumătate de milion de posturi din privat închise

fatada_bancii_nationale_a_frantei_in_plina_perioada_de_coronavirus_27_martie_2020_paris.jpg

Fatada Bancii Nationale a Frantei, în plina perioada de coronavirus, 27 martie 2020, Paris.
Fatada Bancii Nationale a Frantei, în plina perioada de coronavirus, 27 martie 2020, Paris.
Image source: 
Franck Fife, AFP
Franța se pregătește să iasă din carantină, după aproape 8 săptămâni în care activitatea economică a fost oprită iar aproape 26.000 de oameni și-au pierdut viața din cauza coronavirusului. Care a fost impactul carantinei asupra economiei, a calculat Institutul Național de Statistică și a prezentat joi primele cifre concrete. 

Produsul Intern Brut a scăzut cu 5,8 % în primul trimestru din 2020 comparativ cu ultimul trimestru din 2019. Cu această cifră, Franța înregistrează cea mai proastă performanță dintre marile state din zona euro, media fiind undeva la minus 3,8 % din PIB.

 

Cifra germanilor este așteptată pe 15 mai dar, conform estimărilor este de – 2 %. PIB-ul spaniol s-a diminuant cu 5,2 % iar cel al Italiei cu 4,7 %.  Iar primul trimestru nu cuprinde decât începutul perioadei de carantină și nu întreaga perioadă în care economia a fost paralizată. Carantina a fost impusă în Franța pe 17 martie iar ridicarea ei este prevăzută pentru 11 mai.

 

Iar perioada cea mai dură, din punct de vedere economic, este înaintea noastră, atenționează ministrul economiei, Bruno Le Maire.

Pentru Franța, este cea mai importantă scădere economică din 1949 încoace. 

 

Populația nu este deloc optimistă: 64 % dintre francezi se așteaptă la consecințe economice”foarte grave” comparativ cu 39 % dintre germani. 

 

Iar statistica arată că 450.000 de locuri de muncă din privat au fost desființate în primul trimestru. Calculul a fost făcut de INSEE - Institutul național de statistică. 

Scăderea este de peste 2% comparativ cu trimestrul precedent și cu 1,4% în ultimul an. Sectorul interimar plătește cel mai greu: 300.000 de posturi au fost desființate.

Per total, este cea mai importantă scădere din 2017 încoace. 

 

În statistica sa, institutul nu a inclus persoanele aflate în șomaj parțial. Carantina a adus la 12 milioane de francezi șomajul parțial.

La finele lui martie, Franța număra 19,3 milioane de salariați în sistemul privat.

 

Iar în ultimele zile, activitatea economică a fost reluată firav. 

Institutul de Statistică observă că  «activitatea economică este diminuată într-o proporție de 33 % comparativ cu situația normală». Comparativ cu ultimele săptămâni, statisticienii văd o ușoară reluare a activității, în industrie și construcții. Asta după ce au fost create condițiile sanitare necesare pentru redeschiderea șantierelor și pentru reluarea activității în sectorul producției.

 

Cu doar câteva zile înainte de ridicarea carantinei, INSEE subliniază că impactul negativ asupra creșterii va fi de peste 6 puncte din Produsul Intern Brut anual, căci activitatea va fi reluată progresiv.

Redeschiderea hotelurilor și a restaurantelor, încă neautorizată însă, după 11 mai, ar însemna câștigarea a încă 5 % din activitatea economică totală. 

 

Economistul Eric Heyer este de părere că o întoarcere imediată la activitatea normală, începând cu 11 mai, se va solda cu un recul a activității economice de 13 % în al doilea trimestru. În schimb, un retur lent la normal, la 1 septembrie spre exemplu, ar însemna un minus de 26% pentru al doilea trimestru. 

 

Însă, conform unui studiu realizat de institutul Xerfi în rândul a peste 1.100 de patroni ce vor relua activitatea din 11 mai, doar o companie din trei anticipează un retur la normal la mijlocul lui octombre, adică la șase luni după ieșirea din carantină. 

Iar o societate din două crede că va putea reveni de abia la mijlocul lui martie 2021 la activitatea normală.

 

Ori, în funcție de această reluare va putea fi calculată factura finală a carantinei.