Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Israel: Un guvern Netanyahu - Gantz din 13 mai

Parlamentul_aproba_acordul_dintre_benny_gantz_si_benjamin_netanyahu.jpg

Parlamentul aprobă acordul dintre Benny Gantz și Benjamin Netanyahu.
Parlamentul aprobă acordul dintre Benny Gantz și Benjamin Netanyahu.
Image source: 
Jack Guez, AFP

După Curtea Supremă și Parlamentul israelian a acrobat acordul privind realizarea unui guvern de uniune între Benjamin Netanyahu și fostul său rival Benny Gantz. Viitorul guvern urmează să depună jurământul pe 13 mai. Se pune punct astfel celei mai lungi crize politice din istoria modernă a Israelului.

Acordul dintre formațiunea de dreapta, Likoud, a premierului Benjamin Netanyahu și centriștii de la ”Albastru-Alb”, formațiunea fostului șef al Armatelor, Benny Gantz, a permis formarea unei majorități în Parlament. 

Președinția israeliană a anunțat că a primit semnăturile a 72 de deputați din cei 120 ai Knessetului, cu 11 mai multe decât erau necesare iar Benjamin Netanyahu obține official mandatul pentru a forma noul guvern. 

Președintele Reuven Rivlin a precizat că își va da acordul, în cel mult 48 de ore, pentru ca ”Israelul să aibă cât mai rapid un guvern”.

Acordul primise în prealabil undă verde și de la Curtea Supremă după ce mai multe plângeri aduceau în discuție legalitatea lui.

În continuare Benjamin Netanyahu rămâne inculpat pentru corupție. Procesul său începe la finele lunii după ce a fost deja amânat din cauza pandemiei de coronavirus. 

”Nu am găsit niciun motiv legal care să îl împiedice pe Benjamin Netanyahu să formeze un guvern (...) însă acest lucru nu diminuează cu nimic gravitatea acuzațiilor existente la adresa sa”, au precizat judecătorii.

Viitorul guvern va însemna împărțirea puterii între cele două tabere și menținerea la putere a lui Benjamin Netanyahu pentru următoarele 18 luni după care puterea va fi preluată, pentru o perioadă similară, de Benny Gantz. 
 
Sarcina noului guvern va fi ieșirea din carantina impusă pe fondul pandemiei de coronavirus și repornirea economiei. Aici, 16.000 de persoane au fost contaminate cu Covid-19 iar aproximativ 250 au murit. Șomajul a urcat de la 3,4 % la 27%. Benjamin Netanyahu a anunțat redeschiderea școlilor primare, a magazinelor și a societăților. 
 
Pe de altă parte, acordul prevede punerea în aplicare, de la 1 iulie, a foarte controversatului  proiect propus de președintele american, Donald Trump privind o reglementare a conflictului israeliano-palestinian. 
Planul Trump acordă Israelului foarte multe beneficii, motiv pentru care a fost respins categoric de partea palestiniană, care, a denumit deja viitoarea administrație Netanyahu-Gantz drept ”guvern de anexare”.
 
Proiectul prevede anexarea de către Israel a văii Iordanului, o bucată de pământ strategică precum și anexarea coloniilor evreiești din Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat din 1967 de Israel. În coloniile din Cisiordania locuiesc 450.000 de oameni, în mare parte palestinieni. 
 
Planul Trump prevede ca Ierusalim să devină capitala ”indivizibilă” a Israelului în timp ce palestinienii speră să facă din Ierusalimul de Est capitala viitorului lor stat. 
 

Între iulie și prezidențialele americane din noiembrie, guvernul Netanyahu- Gantz va avea doar o mică fereastră de patru luni pentru a pune în aplicare planul Trump. Analiștii citați de AFP cred că măsurile vor fi ”limitate” ori ”marginale” spre ”nicio decizie” luată în acest dosar sensibil.