Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța iese din carantină. Restaurantele, teatrele și sălile de sport rămân închise. Deplasările la peste 100 km, doar în condiții speciale.

edy.jpg

Premierul francez Edouard Philippe si ministrul Sànàtàtii, Olivier Véran, prezentând planul de iesire din carantinà, 7 mai 2020
Premierul francez Edouard Philippe si ministrul Sànàtàtii, Olivier Véran, prezentând planul de iesire din carantinà, 7 mai 2020
Sursa imaginii: 
AFP/Christophe Archambault

Premierul Franței, Edouard Philippe, înconjurat de mai mulți miniștri, a confirmat că măsurile de carantină impuse de aproape 8 săptămâni populației vor fi ridicate treptat începând de luni, 11 mai. Din cauza prezenței active a coronavirusului în anumite zone și a situației încă tensionate în serviciile de reanimare, în anumite regiuni vor continua să existe restricții timp de mai multe săptămâni.

«Franța e ruptă în două» a fost nevoit să recunoască premierul Edouard Philippe prezentându-și planul de ieșire din carantină. Situația sanitară, prezentată pe o hartă a țării, arăta un hexagon bicolor: verde pentru regiunile în care situația este bună, acolo unde epidemia de coronavirus e sub control, și o parte roșie, unde coronavirusul e încă foarte activ iar serviciile de reanimare în tensiune. In grupul acestora din urmă regiuni figurează nordul, estul Franței și o parte din centrul hexagonului plus regiunea Ile-de-France, cea a capitalei, una dintre cele mai afectate de epidemie. In fine, teritoriul francez de peste mări, Mayotte, arhipelag din oceanul indian, foarte afectat de Codiv-19, nu va ieși deloc din carantină pentru moment.

La Paris și în restul regiunilor «roșii», se mențin așadar anumite restricții: parcurile nu se vor deschide și nici gimnaziile. Despre licee, nicio vorbă deocamdată în nicio parte a Franței. Vom vedea la sfârșitul lui mai, începutul lui iunie, în funcție de cum evoluează epidemia.

In rest, așa cum era prevăzut, școlile se vor deschide luni pentru profesori și marți 12 mai pentru elevii cei mai mici – grădinițe și primele 2 clase de elementară. Din estimările lui Jean-Michel Blanquer, ministrul Educației, «circa un milion de elevi francezi vor relua săptămâna viitoare drumul școlilor unde îi vor întâmpina vreo 130.000 de învățători». Cu alte cuvinte, a preciza oficialul de la Paris, «începând cu 12 mai, între 80 și 85% din cele peste 50.000 de școli din Franța vor fi deschise.»

Nu se redeschid luni nici restaurantele, nici barurile

Pe plan economico-comercial, Bruno Le Maire, ministrul de resort, a declarat că «400.000 de firme care reprezintă aproape 900.000 de angajați, vor deschide luni. Printre ele, saloane de coafură, florării și librării»astfel încât viața socială și economică va putea redemara. De precizat că dacă în restul Franței centrele comerciale – mall-urile – de peste 40.000 m2 vor putea redeschide, în regiunea capitalei și la Paris ele vor rămâne închise. De asemenea, nu se redeschid luni nici restaurantele, nici barurile sau «alte locuri de convivialitate» cum le-a numit ministrul Economiei. Rămân cu obloanele trase marile muzee, sălile de teatru, de spectacole și cinematografele.

Ministrul sănătății Olivier Véran a estimat de partea sa că «Franța este pregătită să testeze masiv» adică se pot face 700.000 de teste PCR săptămânal. In transporturile în comun, măștile vor fi obligatorii iar contravenienții riscă o amendă de 135 de euro. Capacitățile transportului în comun nu vor depăși 75% din oferta normală iar pentru a respecta regulile de distanțare, frecventarea acestor transporturi nu va putea depăși 15% din capacitatea lor maximă. La nevoie, agenții vor putea închide anumite stații pentru a evita afluxul prea mare de călători iar la orele de vârf, salariații cu autorizație specială de la patroni, vor fi prioritari.

In fine, deplasările la peste 100 de kilometri distanță de domiciliu sunt permise doar celor care merg undeva în interes de serviciu sau din motive familiale bine întemeiate. In cazul nerespectării acestor reguli, se riscă o amendă de 135 de euro care poate crește repede în caz de recidivă.

O conferință de presă la care erau prezenți… 2 jurnaliști

Sportul se va putea practica doar în exterior și de o manieră individuală. Sporturile de echipă sunt deci interzise cel puțin până pe 2 iunie, la fel și reuniunile mai mari de 10 persoane. Cele de peste 5.000 de persoane nu se vor putea organiza până în septembrie. Oamenii vulnerabili – bătrâni sau bolnavi, sau și una și alta - nu vor fi obligați să rămână în caratină așa cum se zvonea la un moment dat dar aceste persoane sunt invitate «să respecte mai departe reguli de prudență foarte stricte.» De asemenea, plajele și lacurile vor putea fi accesibile doar cu avizul prefectului și după amenajări care să garanteze distanțarea fizică.

In privința frontierelor, ele vor ramâne închise cu exceptia celor din spatiul Schengen care pâna pe 15 iunie vor fi si ele supuse unor restrictii.

Precizăm în final ca prezentarea acestui plan de iesire din 8 saptamâni de carantina a fost deci făcută de premierul Franței însoțit de o serie de miniștri din cabinet său. Intervențiile au fost făcute în direct la radio și televiziue de la Palatul Matignon, sediul primului-ministru, și au fost urmate de o conferință de presă la care erau prezenți, din motive de restricții sanitare, doar… 2 jurnaliști. Cei doi confrați ai noștri au pus întrebări timp de o oră în numele întregii bresle, fiecare întrebare fiind urmată de precizarea redacției care a formulat-o. Un exercițiu rareori văzut, apreciat de toată presa, lucru care nu l-a împiedicat pe premierul Edouard Philippe să-și termine conferința de presă cu o critică acerbă la adresa … jurnaliștilor.

 
Franța iese din caratină. Restaurantele, teatrele și sălile de sport rămân închise. Deplasările la peste 100 km, doar în condiții speciale.