
Special Paris
Emmanuel Macron, însoțit de François Hollande și Nicolas Sarkozy, prezidează o ceremonie inedită a victoriei contra Germaniei naziste.
manu_gerbe.jpg

In anul în care se marchează a 75-a victorie contra Germaniei naziste, pentru prima dată în istoria postbelică a Franței această ceremonie tradițională s-a derulat într-un format restrâns la maximum. De obicei, la Paris, ceremoniile se derulează pe Champs-Elysées și în jurul Arcului de Triumf cu trecerea în revistă a trupelor în prezența a mii de oameni pe margine. Nimic din toate acestea azi, 8 mai 2020, trei zile înainte ca Franța să iasă dintr-o perioadă de două luni de carantină impusă de epidemia de coronavirus.
Șeful statului francez a sosit puțin înainte de ora 11 dimineața în fața statuii generalului de Gaulle – aflată la 200 de metri de palatul Elysée, pe Avenue des Champs-Elysées – unde a depus prima jerbă de flori. A urmat tradiționala urcare a celebrului bulevard până la Arcul de Triumf dar nu ca de obicei. Drum de circa 3 kilometri pe care Emmanuel Macron l-a străbătut în compania unui număr foarte restrâns de persoane civile și militare. In place de l’Etoile, o piață de unde lipsea cu desăvâșire orice public, liderul francez a fost însoțit de doi dintre predecesorii săi – socialistul François Hollande și conservatorul Nicolas Sarkozy – de președinții celor două camere ale parlamentului de la Paris și de primărița capitalei, socialista Anne Hidalgo. Măsurile de distanțare fiind aplicate cu strictețe, toți acești responsabili prezenți au putut sta fără mască pe față.
Presedintele Emmanuel Macron (stânga) a fost însotit la ceremonia din 8 mai 2020 de doi dintre predecesorii sài, socialistul François Hollande si conservatorul Nicolas Sarkozy (Foto: AFP/Charles Platiau)
Au lipsit însă – nicio tribună nefiind instalată – reprezentanții instituțiilor franceze și presa. Precizare ultimă: după ce președintele Macron a depus tradițională coroană de flori pe mormântul soldatului necunoscut, el a fost apoi însoțit de un singur militar – un port-drapel - care a reînviat flacăra de pe mormânt cu o sabie ce fusese în prealabil dezinfectată. Cu totul, ceremoniile de azi au durat trei sferturi de oră.
Sub imensul Arc de Triumf a fost înălțat un steag tricolor «pentru a aduce un omagiu combatanților și rezistenților din al doilea război mondial și pentru a celebra pacea.» Instalația, cerută de președintele Republicii, va rămâne acolo până pe 15 mai.