Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa: sectorul cultural redemarează prin redeschiderea librăriilor

capture_decran_2020-05-10_a_16.06.14.png

Librăria "L'instant lire" din regiunea pariziană gata să-şi primească publicul.
Librăria "L'instant lire" din regiunea pariziană gata să-şi primească publicul.
Image source: 
Aude Mazoué, France 24

În Franţa, ieşirea din carantină înseamnă şi relansarea activităţilor din sectorul cultural prin redeschiderea librăriilor. Librarii au primit ajutoare financiare, încearcă să se adapteze situaţiei, dar nu oferă noi titluri, multe apariţii edioriale au fost amînate.

În Franţa se vor redeschide 3300 de librării, ceea ce înseamnă deja o enormă sursă de oxigen cultural pentru toată lumea. Librarii au avertizat însă că publicul va găsi puţine noutăţi pe standuri: din cauza crizei sanitare a fost amînată publicarea a cel puţin 5000 de titluri. Într-un interviu acordat revistei Le Point, preşedintele grupului Gallimard, Antoine Gallimard, arată că în Franţa în timp normal, în zilele de lucru, se vînd zilnic cam un milion patru sute de mii de cărţi, iar 700 000 sunt împrumutate din biblioteci. Editura Gallimard a amînat, în actualul context, pentru ianuarie anul viitor cărţile programate iniţial pentru această toamnă.

Înafară de librării, în Franţa mai există alte aproximativ 25 000 de locuri unde se vînd cărţi, de exemplu chioşcuri de ziare şi supermarketuri. De acolo de altfel şi-au putut cumpăra francezii cărţi în timpul carantinei. Iubitorii de literatură rămîn ataşaţi însă acestui spaţiu magic numit librărie, deşi pe viitor libertatea de a răsfoi cărţile de pe standuri va fi restrînsă, după cum şi numărul de cumpărători în interiorul librăriei va fi limitat.

În raport cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în aceste două luni de carantină s-au vîndut cu 66 la sută mai puţine cărţi în Franţa. O catastrofă pentru librari şi editori. Din fericire statul şi diverse alte organisme deblochează sume importane pentru ajutorarea sectorului. Centrul Naţional al Cărţii a deblocat deja 5 milioane de euro, dar şi alte ajutoare sunt prevăzute în cadrul unui plan general de sprijinire a industriei cărţii de Ministerul Culturii.