Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


11 mai: Ziua mondială a speciilor ameninţate cu dispariţia

capture_decran_2020-05-10_a_16.13.18.png

O treime din speciile de insecte sunt ameninţate cu dispariţia.
O treime din speciile de insecte sunt ameninţate cu dispariţia.
Image source: 
Angela Weiss, AFP

11 mai este Ziua mondială a speciilor ameninţate cu dispariţia. O bună ocazie de a ne întreba dacă, după experienţa carantinei şi în contextul pandemiei, umanitatea nu ar trebui să-şi schimbe modul de viaţă pentru a nu accelera dispariţia altor vieţuitoare de pe planetă. O accelerare cauzată în primul rînd de activităţile umane, afirmă specialiştii.

Potrivit unui studiu apărut anul trecut, peste 40 la sută dintre speciile de insecte sunt în declin iar o treime dintre acestea pe cale de dispariţie, precum albinele sau fluturii. Din ce arată Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii rezultă că ecosistemul mondial este ameninţat din cauza urbanizării, a agriculturii, a despăduririlor şi a poluării mărilor şi oceanelor, devenite pubelele umanităţii. Plasticul şi pesticidele sunt adevărate calamităţi pentru natura înconjurătoare, iar încălzirea atmosferei ameninţă la rîndul ei fauna şi flora.

În contextul epidemiei de coronavirus numeroşi ecologişti, experţi şi responsabili politici au pledat pentru un nou pact al omului cu lumea animală, cu atît mai mult cu cît, este demonstrat, 60 la sută din bolile infecţioase la om vin de la animale. Chiar şi acest ultim virus care ne perturbă viaţa ne-a fost transmis, după toate probabilităţile, de la un liliac prin intermediul unui pangolin.

Carantina a fost o bună ocazie de a reflecta la ceea ce ar trebui făcut pentru ca omul să nu mai fie un pericol pentru biodiversitate. Cele două luni de carantină reprezintă cel mai mare cadou pe care omul l-a făcut naturii în epoca modernă, spun specialiştii. Dovadă că poluarea a scăzut, apa fluviilor care traversează multe capitale a devenit limpede iar în multe zone natura a început oarecum să-şi revendice drepturile. La Paris au fost văzute raţe sălbatice în faţa Operei Garnier, citadinii au auzit din nou cîntecul păsărilor, în Mediterana delfinii s-au apropiat de ţărmuri… Sigur, nu se pune problema ca omul contemporan să adopte un fel de romantism ecologic naiv, dar nici statutul de prădător ireversibil al naturii nu îl onorează.