Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Femeile în prima linie şi cele mai expuse în lupta împotriva epidemiei

capture_decran_2020-05-10_a_16.25.00.png

Image source: 
REUTERS/Eric Gaillard

Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite, la nivel mondial femeile au fost afectate mai mult decît bărbaţii de epidemia de coronavirus. Ele au fost obligate să muncească mai mult, s-au expus mai mult pericolului de contaminare şi au suportat un stress mai mare, deşi pe ansamblu mortalitatea a fost mai mare în rîndurile bărbaţilor.

În toată această perioadă de pandemie femeile s-au aflat, de fapt, în prima linie a frontului, se arată într-un articol publicat pe site-ul Haffington Post. 90 la sută dintre casieri sunt femei, aproape 88 la sută dintre infirmieri sunt femei, 90 la sută din personalul care asigură îngrijirea bolnavilor în spitale sunt femei. Ca să nu mai vorbim de „femeile de serviciu”, cum li se spunea cîndva, termen care a devenit, în virtutea limbajului politic corect, „agenţi de întreţinere”: şi aici peste 70,5 la sută din personal sunt femei. În sectorul învăţmîntului, femeile sunt deasemenea foarte numerose şi majoritare în creşe şi grădiniţe.

Organizaţia Naţiunilor Unite furnizînd respectivele cifre, ajunge la concluzia că atît în sfera privată cît şi în cea publică femeile au de suportat handicapul genului, iar uneori în familie tot ele sunt victimele violenţelor conjugale. În toată perioada aceasta femeile au muncit cel mai mult, efectuînd munci care sunt în general prost plătite şi nu beneficiază de o mare recunoaştere socială, ele s-au expus cel mai mult virusului şi tot nivelul lor de viaţă a scăzut cel mai mult. De unde un apel al secretarului general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, ca fetelor şi femeilor să li se acorde o atenţie specială după epidemie, precum şi recunoaşterea meritelor avute.

Ne aflăm în faţa unui paradox, declară o profesoară de filozofie de la Sorbona, Sandra Laugier, în revista Marie-Claire: femeile sunt cele care asigură cele mai multe misiuni de îngrijire şi de menaj, dar în sfera recunoaşterii sociale ele rămîn „invizibile”. Iată un nou subiect de reflecţie pentru perioada post-Covid-19 privind inegalităţie de gen. De notat în acelaşi timp că practic în toate ţările afectate de pandemie majoritatea victimelor sunt bărbaţi, în proporţii care merg de la 54 la sută la 70 la sută, statisticile în această privinţă diferă de la ţară la ţară.