Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coronavirus Franța: se redeschid (foarte treptat) școlile

ecole.jpg

Copii se spalà pe mâini înainte de a intra într-o scoalà de lângà Nantes, 12 mai 2020
Copii se spalà pe mâini înainte de a intra într-o scoalà de lângà Nantes, 12 mai 2020
Sursa imaginii: 
REUTERS/Stephane Mahe

Peste un million de elevi francezi au reluat azi drumul școlilor. In această primă de zi de școală după 8 săptămâni de carantină, nu au revenit în clase decât cei mai mici: copii de grădiniță și cei din primele 2 clase de școală primară. Până la sfârșitul săptămânii urmează să revină în școli alți 500.000 de elevi. Revenirea se va face însă pe bază de voluntariat și în funcție de capacitățile de primire ale respectivelor școli ținând cont de regulile foarte stricte impuse de guvern în contextul epidemiei  de coronavirus.

In Franța, redeschiderea școlilor se face de o manieră diferită, în functie de comună. Asta pentru că redeschiderea unei școli depinde în mare parte de primari. Aceștia din urmă pot privilegia anumite clase azi, altele mâine șamd.

In total, protocolul de securitate sanitară impus de ministerul Educației în colaborare cu cel al sănătății, numără 60 de pagini! Găsim acolo de exemplu numărul maxim de elevi admiși într-o clasă, 15 în loc de 25-30 uneori chiar 35. Nu e deci de mirare că în această primă zi de școală după o perioadă de 8 săptămâni de carantină, sinonimă cu școală prin internet, doar circa un milion de copii – dintr-un total de 7 milioane - și-au regăsit vreo 130.000 de învățătorii, adică jumătate din efectivele totale. Alți 500.000 de copii vor reveni treptat în clase până vineri, zi în care, potrivit ministrului Educației Jean-Michel Blanquer, 86% din școlile din Franța vor fi deschise. De exemplu, la Paris și în regiunea capitalei, școlile nu se redeschid decât joi.

Tinând cont de limitarea numărului de elevi într-o clasă, copii vor fi împărțiți în două grupe și vor lucra în alternanță, o săptămână acasă prin internet, ceallată săptămână la școală. Pentru a nu aglomera clasele și cum prezența la școală se face pe bază de voluntariat, ministerul a fixat priorități pentru revenirea elevilor. Sunt astfel prioritari elevii cu dizabilități, copii personalului medical – care au avut oricum școală și în ultimele două luni – elevii cu dificultăți și, în fine, cei ai părinților care nu au altă soluție decât școala pentru a putea relua lucrul. De exemplu, o mamă celibatară care vrea să-și reia lucrul, va fi considerată prioritară. In total, se mizează pe o revenire în clase a circa 15% din totalul elevilor.

Odată în incinta școlii, acesti copii vor trebui de-a lungul zilei să se spele de mai multe ori pe mâini, învățătorilor li se recomandă masca pe față, mască furnizată de rectorat, distanțele de securitate vor trebui respectate, jocurilor colective în timpul recreației sunt interzise, șamd. Materialul considerat contaminat – diverse obiecte pedagogice de exemplu - va fi stocat într-o zonă zisă «murdară» și va fi spălat și dezinfectat de două ori pe zi.

Această reluare treptată a școlii – săptămâna viitoare revin în clase, pe același baze amintite înainte, copii mai mari din clasele primare și cei de gimnaziu – este foarte criticată de opoziția de la Paris. Li se reproșează guvernanților că reluarea cursurilor se face prea în grabă. O opinie împărtășită și de educatori și profesori. 82% dintre ei se arată îngrijorați de reluarea orelor, mai ales că în ciuda ieșirii din izolare, «epidemia de coronavirus e mai departe activă și evolutivă» după cum o spun chiar autoritățile sanitare. Consiliul științific însărcinat să îndrume guvernul în perioada crizei de Covid-19, s-a pronunțat dealtfel și el pentru redeschiderea școlilor de abia la toamnă, în septembrie.

 
Coronavirus Franța: se redeschid (foarte treptat) școlile