
Special Paris
India: patronii îi vor obliga pe indieni să lucreze mai mult în viitorii trei ani
capture_decran_2020-05-12_a_16.24.32.png

În India poliţia a intervenit deseori cu brutalitate pentru a-i obliga pe indieni să-şi întrerupă munca şi să rămînă închişi în casele lor, uneori în condiţii deplorabile. În contextul ieşirii din carantină în mai multe regiuni foarte populate autorităţile au suspendat arsenalul legislativ care reglementează relaţiile dintre patroni şi salariaţi. Ceea ce înseamnă o întoarcere la săptămîna de muncă de 72 de ore, un regres considerabil în ce priveşte drepturile sociale.
Acestă stare de urgenţă economică impusă în mod nedemocratic ar putea dura o perioadă de trei ani, probabil că patronii consideră că au nevoie de o intensificare a ritmului muncii pentru a-şi resorbi pierderile. Un specialist indian în dreptul muncii, Ramapriya Gopalakrishnan, citat de cotidianul Le Monde, afiră că există riscul „ca barbaria secolului al XIX-lea să revină în India”, şi că respectivele măsuri sunt sinonime cu o „reinstaurare a sclavajului”.
India a provocat stupoare în întreaga lume după ce multe trenuri au fost transformate în spitale la începutul pandemiei. Acum aceste trenuri vor aduce înapoi în marile oraşe milioane de lucrători. Cu ce consecinţe, în această ţară suprapopulată, nu este greu de imaginat.
Unii experţi îşi exprimă temerea că foametea ar putea reveni şi ea în această ţară de un miliard trei sute de milioane de locuitori, confruntată din 2010 încoace cu o gravă criză agrară. Bilanţul victimelor în India nu este mare, comparat cu ţările Europei occidentale, în jur de 1500 de morţi, dar probabil că aceste cifre oficiale nu sunt concludente. Carantina a avut ca efect pozitiv diminuarea poluării în cîteva oraşe precum New Delhi, unul dintre cele mai poluate oraşe din lume.