Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Anchetă Le Monde: Misterul Jocurilor mondiale militare de la Wuhan

wuhan.jpg

Ceremonia de deschidere a Jocurilor mondiale militare, Wuhan, 18 octombrie 2019
Ceremonia de deschidere a Jocurilor mondiale militare, Wuhan, 18 octombrie 2019
Sursa imaginii: 
CHENG MIN / XINHUA VIA AFP

La Wuhan, capitala provinciei chineze Hubei, locul de unde a plecat epimedia mondială de coronavirus, au avut loc anul trecut în luna octombrie Jocurile mondiale militare. In urma acelei întâlniri sportive, mai mulți atleți spun că s-ar fi îmbolnăvit de Covid-19. In paralel, propaganda chineză a lansat la începutul pandemiei mondiale ipoteza unei origini americane a coronavirusului. Ziarul Le Monde publică în ediția de azi o amplă anchetă pe această temă.

Ancheta din Le Monde pleacă de la constatarea că o serie de atleți europeni care au participat la Jocurile mondiale militare de la Wuhan în octombrie 2019, ar fi fost contaminați cu coronavirusul. Lucru care pune pe gânduri armata franceză dar și alimentează campania de dezinformare orchestrată de regimul comunist de la Beijing.

Ziarul francez reamintește pentru început un mesaj postat pe Twitter de purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe. Acesta scria înverșunat pe 12 martie: «S-ar putea ca armata americană să fii adus epidemia la Wuhan. Fiți transparenți. SUA ne datorează o explicație.» O declarație urmată imediat de un articol publicat de presa naționalistă și intitulat interogativ: «Armata americană, victimă sau transmițător al virusului?»

Contextul poate explica aceste acuzații grosiere, notează Le Monde. Era perioada în care administrația Trump mai vorbea despre «virusul chinezesc” iar Beijingului i se reproșa că le pune călușul în gură medicilor care vroiau să atragă atenția asupra epidemiei și că a întârziat cu informarea lumii despre transmisia interumană a maladiei. Totuși, pe plan intern, în China, mesajul este recepționat; oamenii de rând încep să se întrebe dacă nu cumva virusul este o tentativă de destabilizare orchestrată de americani.

In acest război al informației, orice argument e bun. Așa apar primele detalii în China despre 5 atleti straini care ar fi fost spitalizati la Wuhan în perioada jocurilor militare. Că erau suspectati de paludism, e un detaliu care e precizat mai târziu.

Apoi au început să apară mărturiile unor sportivi străini. Mai mulți dintre ei se întreabă dacă nu cumva au fost contamitați în timpul sejurului lor în capitala privinciei Hubei. In Franța, primul interviu pe aceasta temă a trecut neobservat, subliniază Le Monde. E vorba de o pentatletă franceză care la sfârșitul lui martie povestea unei jurnaliste de la o televiziune locală că de cum s-a întors de la Jocurile militare de la Wuhan a resimțit niște simptome inedite pentru ea. Iubitul ei, de asemenea atlet, s-a simțit și el prost în aceea perioadă. Din spusele celor doi, mai mulți sportivi care au participat la Jocurile militare au fost foarte bolnavi. «Cred că ați avut-o pentru că mulți din delegație au fost bolnavi» le-a zis și medicul militar celor doi francezi.

Atleții delegației franceze nu au fost și nu vor fi testați

Le Monde constată că între timp, atleții tac mâlc iar interviul cu pricina a dispărut de pe site-ul televiziunii locale. Alți sportivi francezi care au fost la acele jocuri și care au fost acum contactați de ziariști de la Le Monde, au spus că au primit consemn să tacă și susțin că oricum ei nu au fost bolnavi. De partea lor, serviciile de presă ale armatei franceze au spus pe 6 mai că atleții delegației nu au fost și nu vor fi testați. Directive similare de tăcere au primit și atleții italieni prezenți la competiție. Unul a apucat să dezvăluie totuși că întreaga echipă de scrimă a fost bolnavă.

Cum era de așteptat, toate aceste dezvăluiri sunt reluate pe larg pe rețelele sociale din China iar unii chiar extrapolează afirmând că dacă epidemia a început la Jocurile militare, se prea poate ca virusul să fii fost adus de armata americană.

Le Monde subliniază în final dilema și capcana în care a căzut armata franceză. In cazul în care ea ar fi acceptat să-i testeze pe toți atleții acum, sigur că la unii s-ar fi găsit că au fost contaminați dar cum virusul circulă demult și în Franța, nimic nu ar fi putut afirma că respectivele contaminări s-au făcut în octombrie la Wuhan sau din februarie-martie încoace, în Franța. Intrebările și bănuielile ar fi persistat iar dezinformarea chinezească nu s-ar fi jenat să exploateze și acest lucru pentru a-și alimenta teoria unei transmisii venite din afară. A refuza însă realizarea de teste în ciuda întrebărilor și revelatiilor unora dintre atleți poate da sentimentul că nu se dorește aflarea adevărului. Cu riscul de a alimenta astfel tezele complotiste.

Create în 1995 pentru sportivii ratașați fortelor militare, Jocurile mondiale militare de la Wuhan au reunit circa 10.000 de participanți originari din 100 de țări. Toți au fost cazați într-un soi de sat olimpic care reunea vreo 15 blocuri de locuințe și o serie de infrastructuri sportive. Delegația franceză, formată din vreo 400 de persoane, a locuit în două din acele turnuri. Competiția s-a derulat între 18 și 27 octombrie, adică trei săptămâni înainte de cazul din 17 noiembrie detectat de chinezi și pe care autoritățile îl consideră ca fiind primul caz oficial recunoscut. Chiar dacă nimic și nimeni nu poate demonstra că acela chiar a fost «pacientul zero.»

 
Anchetă Le Monde: Misterul Jocurilor mondiale militare de la Wuhan?