Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Atacuri barbare revendicate de jihadiştii suniţi în Afganistan

capture_decran_2020-05-13_a_17.26.56.png

Spitalul de la Kabul atacat de jihadişti pe 12 mai 2020.
Spitalul de la Kabul atacat de jihadişti pe 12 mai 2020.
Sursa imaginii: 
STR / AFP

În Afganistan, preşedintele Ashraf Ghani a ordonat reluarea luptelor împotriva mişcărilor insurgente după o serie de noi atentate dintre care unul comis marţi 12 mai într-un spital din Kabul. Acordul de pace iniţiat de americani cu talibanii riscă să rămînă literă moartă, iar observatorii nu cred că autorităţile afgane sunt capabile să-şi impună controlul, mai ales că în Afganistan s-au instalat şi mulţi jihadişti aparţinînd Organizaţiei stat islamic.

Atentatul comis în spitalul de la Kabul, soldat cu 14 morţi dintre care doi nou născuţi, este unul dintre cele mai barbare înregistrate în Afganistan, şi a fost revendicat de Organizaţia stat islamic. Patru terorişti au atacat spitalul iar forţele de ordine au reuşit să-i lichideze după o luptă de patru ore. Jihadiştii încep să-i depăşească, în materie de oroare, pe talibani în Afganistan. Atacul s-a derulat într-un cartier şiit din Kabul, ori, jihadiştii Organizaţiei stat islamic sunt suniţi. Există însă bănuiala că atacatorii aveau ca obiectiv final o clădire vecină cu spitalul, în care locuiesc sau lucrează agenţi ai serviciilor de informare occidentale.

Tot marţi a fost comist un atentat în nord-estul Afganistanului, prin metoda kamikadze. A fost vizat un cortegiu funerar, defunctul fusese şef de poliţie iar la ceremonie asistau mii de persoane. Bilanţul atacului este de 24 de morţi şi 68 de răniţi. De notat că talibanii au dezminţit că ar fi participat la aceste atacuri.

Reconcilierea naţională, dorită de americani, este departe de a fi pe drumul cel bun în Afganistan. Statele Unite au condamnat atacurile dar au lansat un nou apel în direcţia guvernului de la Kabul şi a talibanilor cerîndu-le să cooperaze pentru a instaura pacea. Americanii au semnat pe 29 februarie anul acesta un acord, considerat istoric, cu talibanii, după 18 ani de război.

Cotidianul Le Monde arată că acordul deschide pespectiva retragerii treptate a forţelor americane, operaţiune aşalonată pînă în iulie 2021. Această măsură face parte însă şi din „argumentele electorale” ale preşedintelui Donald Trump care speră să fie reales în noiembrie. Negocierile inter-afgane nu au început însă iar talibanii continuă se comită atacuri împotriva forţelor guvernamentale, în jur de 50 de astfel de atacuri au fost repertoriate în luna martie. Jihadiştii sunt însă în pierdere de viteză fiind atacaţi atît de talibani cît şi de forţele puterii de la Kabul.

Situaţia rămîne deci instabilă în Afganistan iar epidemia de coronavirus o complică şi mai mult.