
Special Paris
Detalii despre «prăpastia ororii», groapa comună de lângă Raqqa, în Siria
hrw.jpg

Cercetătorii au poreclit déjà locul «prăpastia ororii». E vorba în fapt de o prăpastie adâncă, numită al-Hota și aflată la circa 85 de kilometri nord de Raqqa, fosta capitală din Siria a organizației stat islamic. Prăpastia respectivă, un soi de canyon foarte adânc și departe de orice drum sau localitate, a fost utilizată de jihadiști între anii 2013 și 2015, se poate citi într-un raport publicat de asociația Human Rights Watch.
ONG-ul de apărare a drepturilor omului a anchetat acolo între anii 2013-2019, folosind uneori și înaltă tehnologie pentru a pătrunde în acest loc greu accesibil. Grație unor drone, asociația a putut filma corpurile a 6 persoane care pluteau într-o baltă la 50 de metri profunzime. Human Rights Watch crede însă că numărul de cadavre este mult mai mare și cheamă la continuarea investigațiilor privindu-i pe «disparuții lui Daech.»
Intr-un interviu acordat canalului de televiziune France 24, Nadim Houry, coautor al raportului Human Rights Watch, povesteste dificultatile de a ancheta într-un astfel de loc, chiar și după ce zona a fost pierdută de organizația stat islamic. «Mai există celule teroriste în adormire și deci oamenii refuză să vorbească de frică»spune militantul drepturilor omului. Houry afirmă apoi că a fost nevoie de un an ca să obțină autorizația de a importa acolo o dronă, autoritățile locale – în speță, cele din Kurdistanul irakian – temându-se ca aparatele să nu fie deturnate în scopuri teroriste.
In opinia coautorului raportului, acest spectaculos loc în care se află groapa comună, intriga și fascina lumea din zonă încă dinaintea războiului civil din Siria. Groapa comună nu este însă decât una printre multe altele folosite de jihadiștii din Daech. Mii de oameni au dispărut în timpul regnului acestei organizații teroriste : sirieni, irakieni dar și occidentali. «A le aduce sirienilor, care au fost cei mai afectați de atrocitățile comise de islamiști, niște răspunsuri privind soarta dispăruților, ar permite țării să se reconsctruiască și familiilor respective să-și facă doliul și să întoarcă pagina Daech» mai spune Nadim Houry în interviul acordat confraților noștri de la France 24.