
Special Paris
Franţa: plan masiv de sprijinire a sectorului turistic
capture_decran_2020-05-14_a_15.42.13.png

Executivul francez a detaliat toate măsurile adoptate în favoarea intreprinderilor şi profesioniştilor din domeniul turismului: crearea unor fonduri de solidaritate deschise pînă la sfîrşitul anului, exonerarea de cotizaţii sociale, şomaj parţial plătit de stat pînă în septembrie. Planul de ajutorare este „fără precedent, masiv, şi necesar” a spus premierul Edouard Philippe într-un context în care turismul a fost marcat de cea mai mare criză a istoriei sale moderne.
Seful guvernului le-a mai dat asigurări francezilor că vor putea pleca în vacanţă în lunile iulie şi august, cu posibile restricţii însă în unele zone sau localităţi dacă acestea vor fi mai mult afectate de virus.
Francezii respiră cu siguranţă uşuraţi în urma acestui anunţ pentru că epidemia şi cele 55 de zile de carantină au avut un efect traumatizant şi sunt la originea unui mare stress mental. Plecarea în vacanţă sună acum ca o eliberare, ca o recompensă. Acest plan Marchall rezervat turismului, cum este numit de unii comentatori, îi face să răsufle uşuraţi şi pe profesioniştii din domeniu, dat fiind că Franţa rămîne prima destinaţie turistică a lumii. Anul trecut au fost recenzaţi în Franţa 89 400 000 de turişti.
Preşedintele Emmanuel Macron a declarat drept prioritate naţională salvarea sectorului turistic care înseamnă două milioane de locuri de muncă. Doar cele 235 000 de hoteluri, restaurante, cafenele şi localuri de noapte înseamnă un milion de locuri de muncă.
Vacanţele de anul acesta în Franţa riscă să fie însă mai sărace din punct de vedere cultural, dat fiind că industria festivalurilor nu va putea fi relansată prea repede din cauza obligativităţii respectării unor bariere sanitare. Şi nici sectorul aviatic nu va putea să revină mai degrabă de un an sau doi la nivelul de dinainte de intrarea în carantină. Profesioniştii sectorului turistic consideră că francezii îşi vor modifica comportamentele, că vor recurge mai puţin la avion şi că vor prefera vacanţe în Franţa, eventual nu departe de casă. Prezenţa străinilor în Franţa va înregistra o scădere cu peste 70 la sută, şi probabil că pînă în 2022 va dura convalescenţa sectorului.
Perspectiva plecării în vacanţă va mai atenua poate spectrul unor sechele psihologice după perioada de carantină, mulţi specialişti au avertizat că după secţiile rezervate bolilor infecţioase şi bolnavilor de coronovirus s-ar putea ca să fie extrem de solicitate secţiile psihiatrice ale spitalelor.