Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa: adoptarea unei legi controversate privind combaterea incitării la ură pe Internet

capture_decran_2020-05-14_a_15.47.32.png

Image source: 
Dado Ruvic, Reuters

În Franţa, Adunarea naţională a adoptat definitiv legea privind combaterea urii pe Internet. Proiectul de lege a suscitat multe dezbateri şi critici, dar reţelele de socializare vor trebuie să se adapteze noilor prevederi altfel riscă amenzi care pot urca pînă la un milion două sute cincizeci de mii de euro.

Dacă nu ar fi intervenit virusul, subiectul legat de această lege ar fi dominat zile în şir actualitatea politică în Franţa. Acum adoptarea legii privind combaterea urii pe Internet trece aproape neobservată, deşi există încă mari rezerve legate de ea. Germania, de exemplu, a adoptat o lege similară de mai multă vreme dar care nu şi-a demonstrat eficienţa. Iar poziţia Bruxelles-ului se bate cap în cap cu cea a Franţei, Bruxelles-ul consideră că platformele de difuzare a informaţiei nu sunt responsabile de conţinuturile postate de utilizatori.

Într-un articol publicat în cotidianul de dreapta Le Figaro Franţa este acuzată că face exces de zel în această privinţă şi că ar fi trebuit să se coordoneze cu ceilalţi parteneri europeni. Legea vizează în primul rînd stoparea conţinuturilor vehiculate de organizaţii teroriste, jihadiste, incitatoare la ură. Iar executivul francez a dorit într-un fel să ia o iniţiativă energică şi să dea chiar un exemplu de intransigenţă în privinţa circulaţiei mesajelor incitatoare la ură.

Dacă Consiliul Constituţional nu cenzurează legea, începînd din luna iulie în Franţa diversele platforme numerice şi site-uri vor trebui, în caz că sunt sesizate, să retragă în douăzeci şi patru de ore texte şi mesaje incitînd la ură, la violenţă, precum şi insultele cu caracter rasist sau religios. 

Acestui proiect de lege i s-a adus deseori reproşul că echivalează cu un regres în materie de libertate de expresie, iar unii se tem că în noile condiţii va exista şi o autocenzură. De partea sa executivul arată că legea pune capăt impunităţii pe Internet pentru incitatorii la ură şi la violenţă, iar pe de altă parte impune transparenţă, obligativitatea cooperării cu justiţia şi mai multă responsabilitate pentru platformele numerice.