Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Eventual vaccin contra coronavirusului: laboratorul farmaceutic Sanofi stârnește polemică

sanofi.jpg

In fata sediului Sanofi din Paris, 24 aprilie 2020
In fata sediului Sanofi din Paris, 24 aprilie 2020
Sursa imaginii: 
REUTERS/Charles Platiau

Intr-un interviu acordat agenției de presă Bloomberg, Paul Hudson, directorul general al laboratorului farmaceutic francez Sanofi, declara miercuri că americanii vor fi primii beneficiari ai unui eventual vaccin contra coronavirusului. Acestă prioritate, datorată faptului că SUA investesc mai mulți bani în cercetare, ar putea fi de câteva zile sau săptămâni, mai preciza înaltul responsabil. O declarație care a provocat o aprigă polemică politică în Franta.

Executivul de la Paris a reacționat prompt încă de joi afirmând că această ipoteză este «inacceptabilă și nedemnă». Palatul Elysée a estimat că declarațiile «neîndemânatice și nefericite» ale lui Paul Hudson l-au «mișcat» pe Emmanuel Macron. Președintele Franței este de părere că «viitorul vaccin contra coronavirusului trebuie să fie un bun public mondial, scos din contextul piețelor bursiere.» De partea sa, premierul Edouard Philipppe a estimat că «accesul egal, al tuturor, la viitorul vaccin este ceva care nu se negociază.»

Serge Weinberg, președintele Consiliului de administrația al gigantului farmaceutic – al treilea din lume ca și cifră de afaceri – a încercat să calmeze spiritele joi seara estimând că «declarațiile directorului general au fost deformate.» In opinia acestuia, prioritatea de care vorbea Hudson nu se referea decât la dozele de vaccin produse în uzinele din SUA. «Avem mari capacități de producție pe care le mărim și mai mult. Actualmente producem 600 de milioane de doze previzionale și încercăm să ajungem la un miliard pentru ca toată lumea să fie servită în același timp» mai spune Weinberg.

In realitate, disensiunile vin din faptul ca SUA au promis mai multe sute de milioane de dolari lui Sanofi pentru a dezvolta vaccinul, «administrația de la Washington a împărțit riscurile cu Sanofi» și a asigurat grupul farmaceutic că va înlesni demersurile regulamentare pentru a grăbi cercetarea. «Americanii sunt eficienți în această perioadă. Ar trebui ca și UE să fie la fel pentru a ne ajuta să punem la punct vaccinul» a declarat Olivier Bogillot, patronul ramurii Franța a grupului.

Săptămâna viitoare este prevăzută o întâlnire la Palatul Elysée între liderii Sanofi și președintele Emmanuel Macron pentru a aborda chestiunea viitorului vaccin anti-coronavirus. Un vaccin care nu ar fi gata decât «peste un an, în cel mai optimist scenariu», estimează Agenția europeană a medicamentelor.

Sanofi este lansat în două proiecte de cercetare pentru a găsi un vaccin contra coronavirusului. Unul dintre ele, dus împreună cu laboratorul britanic GlaxoSmithKline, a dus la semnarea unei colaborări cu agenția americană de cercetare medicală care depinde de departamentul de sănătate american. Un parteneriat care-i permite guvernului american să-și garanteze o parte din aprovizionare în vaccinuri și lui Sanofi să demareze producția în SUA.

 
Eventual vaccin contra coronavirusului: laboratorul farmaceutic Sanofi stârnește polemică