Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coronavirus Franța: fără vaccin, imunitatea colectivă nu va fi suficientă pentru a evita un al doilea val de epidemie

metrou_franta.jpg

Pasageri în metroul parizian, 14 mai 2020, a treia zi dupà iesirea din carantinà
Pasageri în metroul parizian, 14 mai 2020, a treia zi dupà iesirea din carantinà
Sursa imaginii: 
Philippe LOPEZ / AFP

Revista științifică americană Science publică un studiu realizat de cercetătorii Institutlui Pasteur privind impactul pe care l-a avut carantina de două luni impusă în Franța pentru a limita propagarea coronavirusului. Măsura a fost eficientă dar ridicarea ei, luni 11 mai, riscă să provoace un al doilea val epidemiologic dacă nu se respectă strict măsurile de distanțare. 

Studiul publicat de revista Science numără 10 pagini și a fost realizat sub îndrumarea unori cercetători, mai exact epidemiologiști, de la Institutul Pasteur. Estimările acestora se bazează pe modelizări și date spitalicești și evaluează impactul carantinei asupra imunizării populației.

Pentru început, ca să înțeleagă cum a evoluat epidemia, autorii studiul au analizat ce s-a întâmplat la bordul pachebotului Diamond Princess, acostat în Japonia și unde virusul a fost detectat. Cei circa 3.700 de pasageri și membri ai echipajului de la bord fuseseră ținuți în carantină și testați toți.

Extrapolând acele date cu situația din Franța, cercetătorii au ajuns la concluzia că R0, adică rata de reproducere a maladiei pe solul francez era, înainte de carantină, de 2,9. Pe scurt, un bolnav de Covid-19 transmitea boala la aproape alte 3 persoane. După 55 de zile de carantină – practic 8 săptămâni – coeficientul R0 scăzuse la 0,67. Specialiștii spun că epidemia descrește când acest R0 este sub 1.

Studiul publicat de Science mai notează că mai puțin de 4 procente din persoanele infectate au fost spitalizate iar 0,7% dintre ele au murit de Covid-19. Există însă disparități uriașe în funcție de vârste: mortalitatea este de circa 10% pentru persoanele de peste 80 de ani și de doar 0,001% pentru tinerii sub 20 de ani.

In rezumat, carantina din care francezii au ieșit de 5 zile a fost eficientă în stoparea propagării maladiei. Reversul medaliei este că acest lucru a limitat enorm imunizarea populației. Pe 11 mai, data ieșirii din două luni de carantină, semnatarii studiului estimează că doar 4,4 procente din francezi – adică nici măcar 3 miioane de oameni din 66 de milioane - au fost infectate de virus. Aceste cifre sunt mai mici decât primele date de acum două săptămâni care estimau că 6% dintre francezi fuseseră contaminați.

In estul Franței și în regiunea Parisului, cele mai afectate regiuni, proporția celor infectați e undeva între 9 și 10%. Prea puțin, știut fiind că e nevoie ca aproximativ 65% din populație să fie infectată pentru a controla epidemia doar prin imunitatea de masă.

Cu alte cuvinte, în absența unui vaccin, dacă vrea să reducă la maximum un al doilea val de epidemie, Franța trebuie să instaureze măsuri drastice de control și de distanțare fizică între persoane după ieșirea din carantină de acum 5 zile. Primele efecte concrete, palpabile, ale carantinei, se vor cunoaște de abia peste două săptămâni, adică la sfârșitul lui mai, începutul lui iunie.

In ediția sa de vineri, cotidianul conservator Le Figaro analizează această «mare teamă a lui Emmanuel Macron, redemararea epidemiei după două luni de carantină. Acest lucru ar fi groaznic, ar pune la pământ moralul francezilor și ar stopa redemararea economiei» mai scrie publicația citând anturajul președintelui.

 
Coronavirus Franța: fără vaccin, imunitatea colectivă nu va fi suficientă pentru a evita un al doilea val de epidemie