Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Două noi studii diminuează eficacitatea hidroxiclorochinei ca tratament împotriva Covid-19

intr-unul_din_laboratoarele_in_care_se_fac_teste_clinice_pentru_gasirea_unui_tratament_impotriva_covid-19_cheshire_marea_britanie_22_aprilie_2020.jpg

Unul din laboratoarele în care se fac teste clinice pentru găsirea unui tratament împotriva Covid-19, Cheshire, Marea Britanie, 22 aprilie 2020.
Image source: 
Paul Elias, AFP

Două noi studii privitoare la hidroxiclorochină au fost publicate de revista științifică britanică BMJ - British Medical Journal.

Un studiu chinez realizat pe 150 de pacienți spitalizați ce prezentau simptome lejere și moderate de infecții pulmonare provocate de Covid-19, a arătat că medicamentul antimalarie - despre care a vorbit și președintele american Donald Trump - nu a permis o ameliorare semnificativă a sănătății. Efecte secundare indezirabile au fost în schimb semnalate la o parte dintre pacienții cărora le-a fost administrată hidroxiclorochina. 

 

”Administrarea hidroxiclorochinei nu a crescut de manieră semnificativă probabilitatea eliminării virusului”, concluzionează BMJ.

 

Iar un studiu francez a fost realizat pe 181 de pacienți, dintre care 84 au primit hidroxiclorochina în primele 48 de ore după ce au fost internați, 89 nu au primit deloc iar 8 pacienți au fost tratați timp de mai multe zile cu hidroxiclorochină. 

Substanța nu a redus numărul de decese în rândul pacienților bolnavi de coronavirus.

 

Cererea de hidroxiclorochină a explodat în aprilie după ce președintele Donald Trump a vorbit despre beneficiile ei. Autoritatea sanitară americană a autorizat folosirea ei ca și tratament de urgență pentru pacienții ce aveau Covid-19 la fel cum a făcut, de altfel și Franța.

 

Food and Drug Administration a atenționat însă ca hidroxiclorochina să nu fie folosită în afara spitalelor invocând un risc de producere a unor grave complicații cardiace. 

 

Institutul național american al Sănătății  a anunțat joi lansarea unui studiu asupra unei eventuale eficacități a unui tratament ce combină hidroxiclorochina și azitromicina - un tratament susținut de mai mute săptămâni  în Franța de profesorul Didier Raoult, în ciuda unor date clinice incomplete. Studiul va fi susținut de Institutul Național al Bolilor Infecțioase (NIAID) și își dorește să determine dacă acest tratament ar putea să prevină spitalizarea și decesele cauzate de coronavirus. 

 

”Avem nevoie de probe solide pentru a dovedi că acest tratament experimental este sigur și că poate ameliora rezultatele clinice”, a explicat doctorul Anthony Fauci, directorul NIAID și unul dintre principalii experți științifici de la Casa Albă și care contrazice în mod regulat  afirmațiile președintelui Donald Trump în ceea ce privește pandemia de coronavirus.