Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


«Democrația nu mai poate sta în carantină»: apelul primarilor unor mari orașe din Franța pentru organizarea turului 2 al localelor

hidalgo.jpg

Primàrita socialistà a Parisului, Anne Hidalgo, fotografiatà aici pe 9 aprilie 2020, figureazà printre semnatarii apelului din JDD
Primàrita socialistà a Parisului, Anne Hidalgo, fotografiatà aici pe 9 aprilie 2020, figureazà printre semnatarii apelului din JDD
Sursa imaginii: 
Ludovic MARIN / AFP

36 de primari ai unor mari orașa din Franța – printre care se numără și capitala Paris – au lansat un apel la organizarea celui de-al doilea tur al alegerilor locale în luna iunie. Primul tur al acestor locale a avut loc în 15 martie, ocazie cu care au fost aleși déjà 30.000 de primari. Mai rămân însă circa 5.000 de comune – mai ales orașe importante – în care trebuie să se organizeze un al doilea tur pentru a-l departaja pe învingător.

«Să nu transformăm carantina sanitară într-o carantină democratică întrucât acest lucru ar fi nefast pentru viitorul Franței. Să organizăm al doilea tur al localelor în luna iunie» se poate citi în apelul publicat în paginile ziarului Le Journal du Dimanche. Printre cei 36 de semnatari găsim primarii din Paris, Nisa, Lyon, și Bordeaux.

In opinia acestor aleși, organizarea rapidă a acestui al doilea tur este necesară întrucât «milioane de francezi așteaptă să aibă un primar și o echipă municipală care să ia decizii capitale pentru școlile și transporturile noastre.»

Intr-adevăr, circa 5.000 de comune franceze care regrupează vreo 25 de milioane de locuitori, sunt nevoite să organizeze un al doilea tur de scrutin după ce primul, din 15 martie, nu a reușit să-l departajeze pe învingător. In 12 mai, executivul francez și-a dat unda verde pentru a instalarea consiliilor municipale în cele 30.000 de comune în care primarul a fost ales încă din primul tur.

Săptămâna viitoare este așteptat avizul Consiliului științific cu privire la oportunitatea de a organiza turul doi în luna iunie. De asemenea, guvernul vrea să obțină un consens politic cât mai larg cu privire la data acestui al doilea tur de scrutin municipal pentru a evita criticile care au însoțit organizarea primului tur din martie, în ajunul decretării carantinei din cauza epidemiei de coronavirus. Contrar acuzațiilor aduse, un studiu epidemiologic publicat vineri tinde să demonstreze că acel prim tur din 15 martie nu a favorizat propagarea maladiei.

 
2019, un an marcat, în Franța, de o creștere semnificativă a actelor anti-LGBT