Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Parlamentul israelian dă unda verde guvernului de uniune Netaniahu-Gantz

bibi.jpg

Premierul israelian Beniamin Netaniahu, în fata parlamentului (Knesset), 17 mai 2020
Premierul israelian Beniamin Netaniahu, în fata parlamentului (Knesset), 17 mai 2020
Image source: 
Reuters

Cea mai lungă criză politică din istoria statului Israel a luat sfârșit duminică în urma votului de încredere dat de Parlament (Knesset) guvernului de uniune format de Beniamin Netaniahu și de fostul său rival Benny Gantz. Acordul de uniune fusese parafat în 20 aprilie de Likud, partidul conservator al lui Netaniahu, și de formațiunea centristă Albastru-Alb a lui Gantz.

Potrivit acordului semnat luna trecută, Beniamin Netaniahu va rămâne premier timp de 18 luni după care îi va ceda locul, pentru o perioadă identică, lui Benny Gantz. Cei doi responsabili și-au distribuit posturile ministeriale potrivit aceluiași acord.

Acest guvern «de uniune și urgență» a fost promis electoratului pentru a pune capăt rivalităților politice în plină pandemie de coronavirus. Potrivit datelor oficiale, circa 17.000 de persoane au fost contaminate și aproape 300 au murit de Covid-19. Un bilanț relativ mic în comparație cu țările europene, motiv pentru care majoritatea comerțurilor din Israel s-au redeschis, la fel ca și școlile.

O altă sfidare pentru noul guvern, în afară de evitarea unui al doilea val de epidemie, este situația economică, la pământ în urma crizei sanitare.

In fine, noua echipă va trebui să încerce să aplice planul american pentru Orientul apropiat și mijlociu. Un proiect ce prevede printre altele anexarea de către Israel a văii Iordanului și a coloniilor evreiești din Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat din 1967. Guvernul urmează să-și prezinte strategia în acest dosar ultrasensibil pe întâi iulie. Palestinienii și iordanienii au pus déjà în gardă contra consecințelor unui astfel de proiect. De asemenea, numeroase state din Uniunea europeană vor să convingă Israelul să renunțe la acest proiect pentru a evita aplicarea unor sancțiuni.

In așteptarea dezvăluirii adevăratelor intenții ale noului guvern, peste o săptămâna, mai exact în 24 mai, urmează teoretic să se deschidă procesul lui Benianmin Netaniahu. Cel care a condus cel mai mult guverne israeliene – 14 ani în total – va deveni astfel și primul șef de guvern care va fi judecat pentru fapte de corupție comise în timpul mandatului său.

Parlamentul israelian dă unda verde guvernului de uniune Netaniahu-Gantz