Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


2019, an marcat în Franța de o creștere semnificativă a actelor anti-LGBT

homophobie.jpg

"Homofobia ucide" scrie în pieptul acestui manifestant care participa, la Rouen, în noiembrie 2018, la o manifestatie contra violentelor anti-LGBT
"Homofobia ucide" scrie în pieptul acestui manifestant care participa, la Rouen, în noiembrie 2018, la o manifestatie contra violentelor anti-LGBT
Sursa imaginii: 
Charly Triballeau, AFP

Cu ocazia zilei mondiale contra homofobiei și transfobiei (17 mai), ministerul francez de interne a publicat cifrele referitoare la actele homofobe și transfobe comise anul trecut în Hexagon. Cifre în mare creștere față de 2018, lucru care în opinia guvernanților arată că homofobia este puternic ancorată în țară.

Injuriile și agresiunile homofobe și transfobe au crescut anul trecut cu 36% în Franța. Un salt semnificativ care vine după un an 2018 care fusese déja descris drept unul «negru» pentru persoanele din comunitatea LGBT (lesbiene, gay, bi și trans).

Această creștere continua a crimelor și delictelor schiteaza o Franta în care homofobia este “puternic ancorata”, e de parere guvernul francez care a publicat aceste cifre cu ocazia zilei mondiale contra homofobiei si transfobiei. In opinia guvernantilor de la Paris, aceste cifre «se înscriu într-un context mai larg de progresie a actelor de ură și a extremismelor identitare.»

Injuriile și ultrajele reprezintă 33% din infracțiuni iar violențele – fizice sau sexuale – sunt prezente în 28% din plângeri. Victimele actelor anti-LGBT sunt în majoritate bărbații (75%) și mai degrabă tinere (62% au sub 35 de ani). De asemenea, contrar a ceea ce ne puteam imagina, marile orașe nu mai sunt «refugii» pentru persoanele LGBT întrucât mai bine de o treime din plângeri au fost înregistrate acolo.

Ca și în alte țări precum România, anul 2019 a fost marcat si în Franța de acte homofobe comise în lumea sportivă și în particular în fotbal. Astfel, mai multe meciuri din prima și a doua divizie au fost întrerupte momentan din cauza unor cântece sau banderole homofobe lansate din tribune.

In fața riscului mai mare de violențe intrafamiliale în perioada recentei carantine, guvernul francez deblocase luna trecută 300.000 de euro în favoarea unui plan de urgență pentru a finanța nopțile petrecute la hotel de persoanele LGBT în dificultate acasă. Circa 40 de tineri beneficiază déjà de acest plan guvernamental.

In ciuda unor statistici oficiale îngrijoratoare, asociatiile de sprijin a persoanelor LGBT afirma ca ele sunt mult sub realitate întrucât numeroase victime nu depun plângere. Dealtfel, luni, asociatia SOS Homofobie care alertase anul trecut cu privire la recrudescența agresiunilor fizice, își va publica propriile cifre.

Reamintim ca Organizația mondială a sănătății (OMS) a retras déjà de 30 de ani homosexualitatea de pe lista bolilor mintale.

 
2019, un an marcat, în Franța, de o creștere semnificativă a actelor anti-LGBT