Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Iniţiativă comună franco-germană pentru crearea unei Europe a sănătăţii

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelara germană Angela Merkel, luni 18 mai, video-conferinţă

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelara germană Angela Merkel au prezentat, luni 18 mai, prin video-conferinţă, o iniţiativă comună pentru perioda post-Covid-19. Această iniţiativă franco-germană pune accentul pe sănătate, relansare economică, tranziţie ecologică şi numerică precum şi pe suveranitate industrială.

Unii comentatori afirmau săptămîna trecută că Franţa şi Germania, cele două „locomotive” ale construcţiei europene, se află în pragul divorţului. Iată însă că ele se mobilizează totuşi pentru o redresare a Europei în spiritul unui efort comun.

Emmanuel Macron şi Angela Merkel propun un plan de relansare la nivelul a 500 de miliarde de euro. Acest plan se adaugă programului de urgenţă deja anunţat şi cifrat şi el la 500 de miliarde de euro. Iată-ne deci în faţa unei sume astronomice, o mie de miliarde de euro pentru ca economia Uniunii Europene să fie menţinută pe linia de plutire.

Cei doi lideri au afişat o totală unitate de vederi prentru crearea unui Fond de relansare „ambiţios, temporar, axat pe anumite domenii”. La conferinţa de presă comună acordată de cei doi lideri, preşedintele Emmanuel Macron a precizat, citez: „ţările beneficiare de acest plan nu vor trebui să ramburseze ajutoarele, ceea ce reprezintă un element de solidaritate inedit”. Cancela Angela Merkel a declarat de partea ei, următoarele: „Obiectivul este de a face astfel ca Europa să iasă din criză cu o mai mare coeziune şi solidaritate”.

Franţa şi Germania mai propun crearea unui dispozitiv, un „task force” al Uniunii Europene avînd ca misiune sănătatea, în cadrul Centrului european de prevenire şi de control a bolilor. Citez în continuare din declaraţiile preşedintelui francez Emmanuel Macron: „Dorinţa noastră este să dotăm Europa de competenţe foarte concrete în materie de sănătate. Cu stocuri comune de măşti şi teste, cu capacităţi de cumpărare comune şi de coordonare pentru tratamente şi vaccinuri, cu planuri de prevenire în comun a epidemiilor, cu metode comune pentru recenzarea cazurilor. Această Europă a sănătăţii nu a existat niciodată, ea trebuie să devină prioritatea noastră.”