Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cît de afectată este Coreea de Nord, ţara cea mai izolată din lume, de coronavirus

capture_decran_2020-05-19_a_15.42.13.png

 Kim Jong-un inaugurînd o uzină de îngrăşăminte chimice, 2 mai 2020.
Kim Jong-un inaugurînd o uzină de îngrăşăminte chimice, 2 mai 2020.
Image source: 
KCNA/via REUTERS

A ajuns oare epidemia de coronavirus şi în Coreea de Nord, ţara care oricum se află în carantină politică de la întemeierea dinastiei comuniste Kim? Iată o întrebare pe care şi-o pun unii editorialişti, şi la care încearcă să răspundă cotidianul Le Monde.

Coreea de Nord şi-a închis total frontierele, care oricum au un rol concentraţionar, încă din luna ianuarie, cînd virusul începuse să circule în China. S-ar putea deci, scrie Le Monde, ca virusul să se fi propagat mai puţin în ţara cea mai izolată din lume. Pe de altă parte, sistemul sanitar nord-coreean este atît de deficient încît nu are capacităţi pentru a detecta infecţiile.

Regimul a pretins, în orice caz, că epidemia nu a trecut de frontierele ţării, afirmaţie care nu convinge pe nimeni. Dar ştirile legate de circulaţia virusului în Coreea de Nord au fost eclipsate în luna aprilie de un alt eveniment, totala ieşire din circulaţie a liderului Kim Jong-un. În jurul lui s-au făcut multe speculaţii, că ar fi murit, că ar fi fost operat, că s-ar fi aflat în convalescenţă. Pînă la urmă a reapărut în public pe data de întîi mai şi lumea s-a liniştit: în Coreea de Nord nu se profilează deci nici o schimbare, nici măcar în context de epidemie.

Populaţia, însă, care suferă şi din cauza sancţiunilor economice decretate împotriva regimului de la Fenian, se află probabil în faţa unui risc sanitar major.

Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite, în Coreea de Nord, zece milioane de persoane, deci 40 la sută din populaţie, suferă de subnutriţie. Cotidianul Le Monde arată că aceste persoane sunt cu siguranţă cele mai vulnerabile în caz de epidemie.

Regimul a interzis circulaţia dintr-o regiune în alta, iar preţul a orez a crescut. Greu de spus ce impact ar putea avea epidemia asupra regimului nord-coreean, dar, cum scrie Le Monde, această ţară intră într-o nouă fază de incertitudine.