Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa: la doilea tur al alegerilor municipale prevăzut pe 28 iunie dacă virusul o va permite…

capture_decran_2020-05-19_a_15.47.41.png

Numărătoarea voturilor la primul tur de scrutin, pe 15 martie, într-una din secţiile electorale de la Strasbourg.
Numărătoarea voturilor la primul tur de scrutin, pe 15 martie, într-una din secţiile electorale de la Strasbourg.
Image source: 
REUTERS/Christian Hartmann

Parioada de 55 de zile de carantină a însemnat în Franţa şi o relativă punere între paranteze a vieţii democratice. Al doilea tur al alegerilor municipale, de exemplu, care trebuia să aibă loc pe 22 martie, a fost amînat. Executivul a cerut între timp avizul unui Consiliu ştiinţific pentru a decide dacă al doilea tur poate fi organizat sau nu în luna iunie.

Da, dar… Cam aşa poate fi rezumat, o face de altfel cotidianul Libération, raportul transmis guvernului de Consiliul ştiinţific. Mai precis, experţii sunt foarte prudenţi. Da, spun ei, organizarea celui de-al doilea tur de scrutin al muncipilalelor pe 28 iunie este posibilă, dar în anumite condiţii, în primul rînd prin adoptarea unor reguli sanitare drastice, începînd cu distanţarea socială.

În 4922 de comune franceze este necesară organizarea acestui al doilea tur, dar abia la începutul lunii iunie se va vedea dacă în Franţa ieşirea din carantină şi reluarea activităţii nu antrează şi un nou val de contaminări.

Executivul lansează deci mecanismul organizării turului doi al muncipalelor, dar va fi solicitat, poate pe la mijlocul lunii iunie, un al doilea raport al experţilor. Totul depinde deci de mai mulţi factori: dacă francezii vor fi disciplinaţi şi vor face tot posibilul pentru limitarea propagării virusului, dacă Franţa nu va fi confruntată cu un al doilea val de contaminări.

Printre experţi există însă şi o voce care a afirmat deja că ar fi mai bine ca scrutinul să fie programat în septembrie.

Executivului francez i s-a reproşat deja că a menţinut primul tur de scrutin, pe 15 martie, deşi virusul începuse să se propage în Franţa. În urma unei anchete s-a ajuns totuşi la concluzia că desfăşurarea scrutinului nu a avut consecinţe grave, în nici un caz catastrofale, deşi unele persoane care au lucrat în acea zi în birourile de votare au fost infectate ulterior cu Covid-19. Miercuri 20 mai premierul Edouard Philippe se va consulta şi cu principalii şefi ai partidelor politice din Franţa pentru a decide strategia organizării celui de-al doilea tur al municipalelor.