Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Consiliul de stat din Franța: Interzicerea reuniunilor în lăcașurile de cult este un atac grav și ilegal la adresa libertății religioase

preot.jpg

Sacristanul Stéphane în catedrala Sainte-Réparatrice din Nisa, 30 aprilie 2020
Sacristanul Stéphane în catedrala Sainte-Réparatrice din Nisa, 30 aprilie 2020
Sursa imaginii: 
Reuters/Eric Gaillard

Consiliul de stat din Franța, cea mai înaltă jurisdicție de ordin administrativ, a estimat într-o ordonanță publicată luni seara că «interzicerea reuniunilor în lăcașurile de cult este un atac grav și ilegal la adresa libertății de cult.» In aceste condiții, instanța «ordonă guvernului să ridice această interdicție generală și absolută în următoarele 8 zile» și să ia «alte măsuri proporționale cu riscurile sanitare» provocate de epidemia de coronavirus.

Interzicerea reuniunilor (slujbe, ceremonii, etc.) în lăcașurile de cult – biserici, moschei, sinagogi și temple – fusese decisă de guvern în cadrul stării de urgență sanitară pentru a face față epidemiei de coronavirus. In decretul pe care l-a semnat în 11 mai privind ieșirea din carantină, premierul Edouard Philippe menținea interzicerea adunărilor în lăcașurile de cult cu excepția ceremoniilor funebre la care pot participa însă cel mult 20 de persoane.

In ordonanța Consiliului de stat, înalta jurisdicție e de părere că «există măsuri mai puțin stricte, precum cele care tolerează, în același decret guvernamental, adunările de maximum 10 persoane în alte locuri publice.» Cu alte cuvinte, «interdicția generală și absolută în privința lăcașurilor de cult este disproporționată și reprezintă un atac grav și ilegal la adresa libertății de cult.» Consiliul de stat consideră așadar că «libertatea de cult este un drept fundamental care, prin natura sa, dă dreptul de a participa la ceremonii colective în lăcașuri de cult.»

In maximum 8 zile, guvernul este deci somat să ia alte măsuri «proporționale» cu riscurile sanitare dar care să permită reluarea oficiilor religioase, respectând evident sănătatea publică.

E de precizat că Biserica catolică, cu toate că era îndreptățită să o facă prin intermediul conferinței episcopilor, nu a atacat guvernul în acest dosar. Sentința Consiliului de stat vine în urma unei plângeri depuse de niște asociații religioase și de un partid politic, în speță Partidul Creștin-Democrat. Cum era de așteptat, liderul mișcării, Jean-Frédéric Poisson, s-a decarat «foarte satisfăcut» de decizia Consiliului de stat și consideră că «ar fi inacceptabil din partea guvernului ca să tragă de timp.»

Acest risc există totuși întrucât termenul de 8 zile dat executivului riscă să se confrunte cu calendarul sărbătoriilor religioase. Intr-adevăr, pe 24 mai este sfârșitul Ramadanului la musulmani, pe 29 mai sărbătoarea evreiască Șavuot iar pe 31 mai sunt Rusaliile la catolici. In mod normal, probabil că Executivul francez ar fi așteptat data de 2 iunie, când începe a doua etapă a ieșirii din carantină, pentru a da drumul și la ceremoniile religioase. Sentința Consiliului de stat pune guvernul în dilemă. Sau grăbește pasul și dă drumul înainte de 24 mai ca să-i includă și pe musulmani, sau respectă la limită avizul instanței și atunci ridică restricțiile de abia marțea viitoare, pe 26 mai – și deci musulmanii din Franța, principala minoritate religioasă, nu-și pot serba terminarea Ramadanului cum trebuie - sau trage de timp – cum se tem catolicii – și le dă voie credincioșilor să se strângă din nou începând cu 2 iunie, dată la care se vor fi terminat toate serbările religioase de sezon. Precizăm că dacă Biserica catolică a protestat contra interzicerii ceremoniilor religioase iar anumite asociații catolice s-au alăturat deci plângerii contra guvernului care a dat naștere actualului aviz, reprezentanții celorlalte culte din Franța – protestanții, evreii și musulmanii – s-au suspus fără comentarii deciziilor sanitare oficiale.

In timp ce avocatul uneia dintre asociațiile care depusese plângere evocă «o mare victorie», pe plan politic, reacțiile nu au lipsit nici ele după verdictul Consiliului de stat. Bruno Retailleau, lider senatorial al partidului conservator «Republicanii» din opoziție, a salutat «o veste bună pentru libertatea de cult care este un drept fudamental.»

 
Consiliul de stat din Franța: Interzicerea reuniunilor în lăcașurile de cult este un atac grav și ilegal la adresa libertății religioase