Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța: Partidul președintelui Emmanuel Macron își pierde majoritatea absolută în Parlament

an.jpg

Adunarea nationalà francezà, Paris, 3 martie 2020
Adunarea nationalà francezà, Paris, 3 martie 2020
Sursa imaginii: 
REUTERS/Benoit Tessier

O serie de deputați ai partidului prezidențial La République en Marche au creat un nou grup parlamentar. Format din 17 membri, noul grup este în fapt aripa stângă a mișcării prezidențiale, nemulțumită de politica dusă de Emmanuel Macron de trei ani încoace. Ce consecințe va avea această sciziune?

Noul grup parlamentar, al 9-lea din Adunarea națională franceză, echivalentul Camerei deputațiilor, reunește deputați din toate orizonturile stângii franceze: ecologiști, foști socialiști sau doar ex-simpatizanți de stânga ai lui Emmanuel Macron. Toți s-au regrupat sub sloganul «Ecologie, democrație și solidaritate» care este și numele noului grup disident care se vrea independent, nici în opoziție, nici în majoritatea parlamentară. Cu alte cuvinte, diverșii membri vor să poată vota când pentru, când contra partidului prezidențial. «Suntem într-un demers deschis dar considerăm că după Covid-19, nimic nu mai trebuie să fie ca înainte» spun membri noului grup parlamentar. Astfel, ținând cont de apelurile sau semnalale lansate public în urmă cu câteva zile, putem deduce că pe lista priorităților unora dintre disidenți figurează instaurarea unui venit universal, revalorizarea salariilor personalului medical și un mare plan de renovare energetică.

Cum era previzibil, acești disidenți, care și-au anunțat intențiile mai demult, au fost acuzați că-l sabotează pe președinte, tocmai când acesta a promis să-și schimbe prioritățile în urma epidemiei de coronavirus. De partea lor, «acuzații» spun că au așteptat prea mult ca președintele să ia virajul social și ecologic și se declară dispuși să-l susțină pe Macron dacă acesta se schimbă.

Chiar dacă frondorii sunt doar 17 – adică mult mai puțini decât cei 58 la care se așteptau – ei sunt destul de numeroși cât să-l facă pe liderul de la Elysée să-și piardă majoritatea absolută, un simbol puternic cu exact trei ani de la alegerea lui Macron în postul de președinte al Republicii. In lipsa majorității absolute, LREM va trebui - și va putea fără probleme - să se sprijine pe cei 46 de centriști ai lui François Bayrou din partidul Modem și pe grupul celor 10 conservatori apropiați de Emmanuel Macron. E și motivul pentru care Jean-Yves Le Drian, ministrul francez de externe, a încercat să minimalizeze evenimentul. «Majoritatea prezidențială nu este în pericol, departe de asta» a punctat șeful diplomației franceze. Colegul lui de la Economie, Bruno Le Maire, a estimat că «aceste mișculații nu sunt la înălțimea mizelor post-crizei coronavirus.»

In iunie 2017, partidul prezidențial, La République en Marche, număra 314 deputați. In trei ani, diversele plecări și excluderi au redus partidul la 288 de aleși, cu unul mai puțin decât majoritatea absolută, care este deci de 289 în hemiciclul de la Paris.

 
Franța: Partidul președintelui Emmanuel Macron își pierde majoritatea absolută în Parlament