Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ciclistul american Lance Armstrong recunoaște că s-a dopat încă de la debutul carierei sale

armstrong.jpg

Lance Armstrong în Costa Rica, noiembrie 2018
Lance Armstrong în Costa Rica, noiembrie 2018
Image source: 
GETTY IMAGES NORTH AMERICA/AFP/

Ciclistul american Lance Armstrong recunoaște că a început să se dopeze «probabil încă de la 21 de ani», vârstă care corespunde cu debutul carierei sale profesioniste. Revelația apare într-un documentar care va fi difuzat pe canalul american ESPN la sfârșitul acestei luni.

O informație care va umbri și mai mult imaginea celui care vroia să fie cel mai mare ciclist al tuturor timpurilor. «Da, am început tare, aveam vreo 21 de ani când m-am dopat prima dată», spune Lance Armstrong, 48 de ani, în documentarul ce urmează să fie difuzat la sfârșitul lui mai pe canalul de știri sportive ESPN (Entertainment Sport Programming Network).

Schimburi de replici cu jurnalista Marina Zenovich apar în trailerul de 90 de secunde difuzat luni și care anunță documentarul «Lance» ce va fi difuzat în SUA în următoarele două duminici, 24 și 30 mai. O serie de foști coechipieri ai americanului de la formația US Postal evocă și ei prima lor experiență de dopaj în acest film. Texanul este însă cel mai prolific în destăinuiri. «Am știut întotdeauna ce produse mi se injectează și de fiecare dată eu am luat decizia. Nu aș fi acceptat niciodată să nu știu ce mi se injectează. De fiecare dată m-am informat, era un demers din partea mea» spune Lance Armstrong.

Sportivul american a fost vedeta ciclismului profesionist în anii 2000. In particular, Lance Armstrong a câștigat 7 ediții consecutive ale Turului Franței între 1999 și 2005. In urma unei anchete realizate de Agentia americană anti-dopaj care a stabilit că Armstrong “a fost în fruntea celui mai sofisticat, mai profesionist și mai eficient sistem de dopaj din istoria sportului”, texanul a fost suspendat pe viață și deposedat de victoriile sale din acea perioadă.

In 2013, Armstrong a recunoscut ca s-a dopat începând cu anul 1996. Dacă a început să se dopeze la 21 de ani, cum o recunoaște acum, adică din epoca 1992-1993, atunci i s-ar pune sub semnul întrebării si titul de campion mondial cucerit la Olso în 1993.

Ciclistul american Lance Armstrong recunoaște că s-a dopat încă de la debutul carierei sale