Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Renault, în mare dificultate, ar putea închide 4 uzine în Franța

renault.jpg

Sediul Renault de la Boulogne-Billancourt, periferia Parisului
Sediul Renault de la Boulogne-Billancourt, periferia Parisului
Sursa imaginii: 
Eric Piermont/AFP

Constructorul francez de automobile Renault (firma-mamă a lui Dacia), aflat în mare dificultate financiară, ar putea închide 4 uzine din Franța. Detaliile acestui vast plan de economii ce ar urma să fie anunțate săptămâna viitoare, sunt dezvăluite parțial în ediția de azi a revistei Le Canard Enchaîné.

Planul pe care Renault ar urma să-l anunțe pe 29 mai, prevede economii de 2 miliarde de euro. Surse apropiate dosarului și citate de Le Canard Enchaîné evocă posibilitatea ca 4 uzine din Franța să fie închise. E vorba de cele de la Choisy-Le-Roi din periferia Parisului unde se repară motoare și cutii de viteze, cea de la Dieppe unde se produce modelul mitic sportiv Alpine și Les Fonderies de Bretagne care fabrică piese din fontă pentru motoare și cutii de viteze. Soarta uzinei de la Flins, cea mai emblematică și mare din Franța a constructorului de mașini, care se află și ea la 40 km de Paris, ar urma să fie pecetluită mai târziu dar nu se evocă închiderea ei ci doar transformarea ei radicală în următorii ani, precizează de partea sa ziarul Les Echos. La Flins lucrează circa 2.600 de oameni și se fabrică anual 160.000 de vehicule, în particular modelele Renault Zoé – electrică – și Nissan Micra. De precizat că până anul trecut, la Flins se fabrica vechiul model de Clio, producție transferată complet în Turcia.

In urma acestor dezvăluiri, direcția Renault nu a dorit să răspundă solicitărilor agentiei France Presse. Sindicatele au precizat că «nu au pentru moment informații precise» privind acest plan de economii. De asemenea, nicio reacție de la ministerul francez al Economiei știut fiind că statul francez este primul acționar al constructorului de automobile cu circa 15% din capital. Stat care dealtfel a acceptat să garanteze, cu acordul Comisiei europene, un împrumut de 5 miliarde de euro în favoarea lui Renault. Acest împrumut se va face însă cu condiția ca firma să nu dea afară angajați.

Dificultățile lui Renault nu au început odată cu criza coronavirus chiar dacă aceasta a dat o mare lovitură pieței auto. Incă din februarie, când și-a prezentat rezultatele anuale, cele mai proaste din ultimul deceniu, constructorul a evocat posibilitatea de a închide uzine în Franța și în străinătate. Motiv pentru care, luna trecută, nota financiară a lui Renault a fost retrogradată la rang de investiție speculativă de agenția de rating Standard and Poor’s.

Inaintea prezentării planului său de economii pe 29 mai, Renault și aliații săi japonezi Nissan și Mitsubishi vor prezenta pe 27 mai planul lor strategic. Un plan ce prevede creșterea sinergiilor. Ideea este de a da pe mâna unei firme controlul unei regiuni sau a unei tehnologii pe care apoi ceilalți parteneri ar urma să se sprijine, evitându-se astfel dezvoltările inutile.

 
Renault, în mare dificultate, ar putea închide 4 uzine în Franța