Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


India, o „democraţie etnică" în plină criză sanitară

capture_decran_2020-05-20_a_14.59.51.png

Coperta cărţii scrisă de cercetătorul Christophe Jaffrelot despre India lui Narendra Modi, Editura Fayard
Coperta cărţii scrisă de cercetătorul Christophe Jaffrelot despre India lui Narendra Modi, Editura Fayard
Sursa imaginii: 
Fayard/RFI

India, confruntată deja cu imense probleme sanitare şi cu spectrul foametei din cauza pandemiei de coronavirus, este afectată şi de un ciclon. Carantina a fost prelingită în India pînă pe 31 mai în condiţii care se repercutează dramatic asupra a sute de milioane de indieni săraci şi de lucrători zilieri interni.

Despre ciclonul Amphan care s-a format în Golful Bengal se spunea acum cîteva zile că este unul dintre cele mai puternice din ultimele două decenii. Între timp el şi-a pierdut din intensitate, dar oricum există riscul ca intemperiile să amplifice propagarea virusului în India şi Bangladeş.

În Bangladeş au fost evacuate 2 200 000 de persoane din cauza ciclonului, iar în India peste 200 000.

Încă din luna martie un editorialist al cotidianului Le Monde afirma că India riscă să devină, în contextul pandemiei, o „bombă cu explozie întîrziată”. Numărul de contaminări nu este mare, la prima vedere: în jur de o sută de mii, într-o ţară care numără un miliard trei sute de milioane de locuitori. Şi nici numărul de morţi, peste 3000. În ultimile zile însă autorităţile anunţă creşterea ritmului de contaminare, cam 5000 de persoane la fiecare 24 de ore. Oraşul cel mai afectat este Bombay, iar spitalele au ajuns în situaţia de a nu mai putea primi bolnavi.

Reportajele difuzate de televiziune franceză evocă situaţii dramatice în agricultură, unde numeroase culturi sunt pierdute din lipsă de mînă de lucru, blocată din cauza carantinei. Cînd zeci de tone de legume putrezesc şi tone de lapte sunt deversate în canale întrucît nu au putut fi comercializate, şi aceasta într-o ţară cu milioane de oameni săraci, în mod evident situaţia nu anunţă nimic bun.

Într-un interviu acordat la Radio France Internationale, cercetătorul Christophe Jaffrelot, autorul unei cărţi despre India, artă că jumătate din populaţia acestei ţări trăieşte cu un dolar şi treiezeci de cenţi pe zi, iar epidemia riscă să adîncească inegalităţile şi să producă noi săraci. Epidemia amplifică însă şi tensiunile intercomunitare, iar musulmanii sunt desemnaţi deja ca ţapi ispăşitori. Zvonurile legate de un pretins „coronajihad” circulă intens şi ar putea provoca noi valuri de persecuţii şi violenţe împotriva minorităţii musulmane.

Christophe Jaffrelot afirmă de altfel că India, considerată uneori ca fiind „cea mai mare democraţie din lume” (criteriul fiind numărul de votanţi) devine acum o democraţie etnică. Cartea publicată de cercetătorul francez se numeşte de altfel chiar aşa: „India lui Narendra Modi, naţional populism şi democraţie etnică”. Naţionalismul a luat, sub impulsul lui Narendra Modi, o formă periculoasă în India, majoritatea hindusă devenind „încarnarea Indiei” iar musulmanilor fiindu-le rezervat un statut de cetăţeni de mîna a doua. În interviul său Christophe Jaffrelot mai spune, citez: „Această situaţie aminteşte traiectoria israeliană, şi , de fapt, noţiunea de democraţie etnică s-a născut în Israel”.