Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mărirea impozitelor pe marile averi: o soluţie pentru ieşirea din criza economică?

capture_decran_2020-05-20_a_15.55.31.png

Image source: 
Philippe Huguen, AFP

În contextul epidemiei de coronavirus în numeroase ţări au fost deblocate sume importante pentru sprijinirea economiei. Mulţi economişti avertizează însă că acest „vals al cifrelor” are şi un revers: inflaţie, creşterea datoriilor publice, precum şi alte consecinţe imprevizibile.

Imposibil să nu simţi şi ceva suspect în aceste anunţuri spectaculoase făcute în diverse capitale ale lumii. Sute, ba chiar mii de miliarde deblocate dintr-o dată în favoarea economiei, în favoarea sănătăţii, pentru evitarea unor explozii sociale. În timp normal, cel puţin în Franţa, executivul recurge la tot felul de tertipuri pentru a face economii, iar acum, dintr-o dată, s-a creat sentimentul că banii nu lipsesc pentru compensarea pierderilor generate de carantină.

Economistul francez Thomas Piketty avertizează însă că există şi scandenţe, şi că banii care vor fi investiţi în relansarea economiei nu pot fi găsiţi numai în visteria statului sau obţinuţi din împrumuturi. De unde sugestia sa că ar trebui creat în Franţa un nou impozit pe marile averi, impozit susceptibil să aducă zece miliarde de euro pe an. Ar trebui taxaţi, spune el, progresiv, cei care cîştigă sume importante, cei care dispun de un patimoniu important, dar şi intreprinderile care poluează.

Ideea nu este nouă şi de altfel un alt economist o combate vehement în cotidianul Le Figaro. Olivier Babeau arată că există o veche obsesie franceză a taxării excesive a celor bogaţi, ceea ce duce întotdeauna la o fugă a capitalurilor. Aplicată din nou în actualul context o astfel de măsură ar adînci criza în Franţa, spune Olivier Babeau.

În schimb, mulţi economişti cred că francezii, pentru a depăşi această criză, ar trebui să muncească mai mult şi să se debaraseze de legea celor 35 de ore de muncă săptămînale. În unele ţări, precum India, au fost de altfel anunţate noi cadre legislative pentru ca în anii viitori săptămîna de lucru să poată ajunge pînă la 60 de ore sau chiar mai mult.