Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Se poate lua coronavirusul prin apă? Putem face liniștiți baie în mare, lacuri, râuri sau piscine?

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

In Franța, primul week-end lung de după ieșirea din carantină a început joi. Timp de patru zile, numeroși francezi vor profita de vremea și temperaturiile estivale pentru a se îndrepta spre plajele de pe litoral, cel puțin spre cele care s-au deschis. Se pune astfel întrebarea unei posibile contaminări în apă cu noul coronavirus. Primele rezultate, publicate zilele trecute, par a fi încurajatoare.

Soarele, marea și mai ales dorința de a profita de aer liber după două luni de carantină, nu trebuie să-i facă pe francezi să uite de faptul că epidemia de Covid-19 continuă. Apar noi focare de infecție, vaccin încă nu există și, în plus, nu demult s-au găsit urme de coronavirus în apele uzate de la Paris dar și din alte mari orașe ale lumii. Dacă în apele uzate s-au putut găsi urme de SARS-CoV-2, nimic asemănător în apa de la robinet, supusă ea unor tratamente speciale.

Intrebarea pe care și-o pune așadar lumea este dacă nu putem lua boala și din apa de mare, caz în care vacanța de vară riscă să pună mari probleme multor familii. Potrivit primelor cercetări realizate în acest domeniu de IFREMER (Institutul francez de cercetare a exploatării mării), vacanțierii pot sta liniștiți în apă, nu există pericol de contaminare. Plecând de la prezența virusului în apele uzate, cercetătorii de la IFREMER au decis să analizeze apa de mare dar și toate felurile de scoici de pe litoralul francez. Au fost deci prelevate mostre de apă din 4 locuri diferite unde există riscul deversării de ape uzate în mare. Rezultatul este încurajator: nu s-a găsit nicio urmă de coronavirus. Asta nu inseamnă că nu poate exista în alte locuri care nu au fost analizate dar primele rezultate sunt totuși optimiste, sunt o veste bună pentru cei care vor să facă baie la vară în mare sau fac chiar acum profitând de acest week-end prelungit cu ocazia sărbătorii Inălțării la catolici.

Cum toate prelevările de apă au fost făcute în timpul carantinei, ca să aibă sufletul împăcat, cercetătorii vor continua analizele mai multe luni de acum încolo, pentru a vedea dacă s-a schimbat ceva după ieșirea din izolare a populației.

Incă de la începutul lui mai, Inaltul consiliu al sănătății publice din Franța estimase că «nimic din literatura științifică nu ne permite să confirmăm prezența coronavirusului în apele din mediul natural.» La o concluzie similară ajunseseră și niște cercetătorii spanioli care afirmau în studiul lor că «diluarea în mare și prezența sării ar putea fi factori susceptibili să contribuie la diminuarea și inactivarea virusului.» Pe scurt, salinitatea apei marine este un element ce poate deteriora protecția coronavirusului.

Toate acestea fiind zise despre apă, riscul de contaminare nu dispare definitiv. Intr-adevăr, baia în mare sau în râuri, lacuri și piscine trebuie să fie însoțită de gesturile de distanțare fizică pentru a limita infecția cu SARS-CoV-2. Pe plaje, pe malurile râurilor, lacurilor sau bazinelor, principalii vectori de transmisie rămân mai departe secrețiile respiratorii generate de tuse, strănut și contactul direct între persoane.

 
Se poate lua coronavirusul prin apă? Putem face liniștiți baie în mare, lacuri, râuri sau piscine?