
Special Paris
Democrația își reia drepturile: turul 2 al localelor din Franța va avea loc în 28 iunie
vot.jpg

“Credem că democrația trebuie să-și reia toate drepturile” a explicat premierul Edouard Philippe la declarația de presă în cursul căreia a anunțat decizia guvernului de a organiza turul doi al municipalelor – localelor, cum se mai spune în România – în data de 28 iunie ;
Decizia aparținea exclusiv guvernului dar înainte de a o lua, executivul de la Paris s-a consultat în prealabil cu toate partidele din opoziție. «Nu s-a ajuns la vreun consens în ciuda unor argumente puternice și respectabile emise de opozanți» a precizat premierul Philippe. Echipa acestuia s-a bazat așadar pe avizul Consiliului științific care “a estimat ca este posibil și necesar de a garanta securitatea sanitară a operațiunilor electorale în ziua votului. In plus, a organiza un singur tur în loc de două reduce riscurile sanitare».
Trebuie spus că dacă scrutinul s-ar fi organizat la toamnă sau anul viitor în ianuarie cum își doreau unii, ar fi trebuit organizat două tururi de scrutin în cele 5.000 de comune care încă nu și-au ales primarii și consilierii municipali. In circa alte 30.000 de localități, edilii și echipele lor au fost alese din primul tur, organizat déjà în 15 martie. De notat că pe lista comunelor în care nu s-au ales încă primarii figurează mai toate orașele mari: capitala Paris dar și Lyon, Marsilia, Lille , Toulouse, Bordeaux, șamd. In total, peste 16 milioane de alegători sunt chemați la urne în ultima duminică a lui iunie, care este și ultima dinainte vacanței de vară.
Seful guvernului de la Paris a condiționat decizia sa, descrisă drept «reversibilă», de situația sanitarăcare va exista după 2 iunie, ziua când urmează ca ieșirea din carantină a francezilor să intre într-o nouă fază. Dacă noi restricții sunt ridicate în privința deplasărilor și a activității economice, guvernul estimează că-ia va fi greu să-și justifice anularea scrutinului. Pentru a-i liniști pe cei mai sceptici, guvernul promite că situația sanitară va fi reevaluată cu 15 zile înainte de alegeri. In caz de agravare a epidemiei, scrutinul ar putea fi amânat pentru o dată ulterioară, probabil anul viitor în luna ianuarie având în vedere că la toamnă agenda parlamentară și politică este déjà foarte încărcată.
Scrutinul din 28 iunie va fi deci precedat de o inedită campanie electorală. Inedită prin timp – în mod normal, între două tururi de scrutin sunt 5 zile de campanie. De data aceasta, campania va putea dura 5 săptămâni – de azi până în 28 iunie - dar doar pe internet și în mass-media. «Candidații trebuie să fie inventivi, metodele lor trebuie să se adapteze noii situații» a estimat premierul Edouard Philippe. Reuniunile sau mitingurile electorale tradiționale vor fi proscrise sau reduse la maximum. Reintroducerea votului prin corespondență nu este pe ordinea de zi dar se vor înlesni demersurile pentru a lăsa o procură cuiva care să voteze în locul altcuiva.
In fine, cum era previzibil, în ziua votului vor trebui respectate distanțele fizice, alegătorii dar și membri secției de vot vor purta obligatoriu masca de protecție pe față, iar alegătorii sunt rugați să vină cu pixul de acasă.
Decizia executivului a fost mai degrabă bine primită de resonsabilii politici care au insistat însă pe importanța de a garanta cele mai optime condiții sanitare.