Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


China, Hong Kong: regimul democratic al regiunii grav ameninţat

capture_decran_2020-05-24_a_18.02.42.png

Protestatari la Hong Kong, 24 mai 2020
Protestatari la Hong Kong, 24 mai 2020
Sursa imaginii: 
Anthony WALLACE / AFP

În pofida crizei sanitare, mii de manifestanţi s-au adunat duminică 24 mai pe străzile din centrul Hong Kong-ului pentru a protesta împotriva unei controversate legi a securităţii pe care autorităţile de la Beijing vor să o impună fostei colonii britanice. Unii comentatori consideră că regiunea semi-autonomă Hong Kong este o victimă a înfruntării dintre China şi Statele Unite.

Adunarea populară naţională chineză şi-a propus să aprobe, pe 28 mai, o lege în virtutea căreia regiunea Hong Kong ar urma să-şi piardă practic dreptul de a gîndi altfel decît regimul comunist. În virtutea acestei legi vor fi interzise toate aşa-numitele „acte de trădare, de secesiune, de revoltă sau de subversiune faţă de China”. Principiul „o ţară, două sisteme” adoptat în 1997, cînd fosta colonie britanică a reintrat în sînul patriei mamă, China, riscă deci să fie total anulat.

Preşedintele chinez Xi Jinping încearcă de mai multă vreme să-l anuleze, pentru a eradica orice comportament democratic la Hong Kong, de teamă că aceste reflexe ar putea fi adoptate şi în China continentală. Contextul de război economic cu Statele Unite este de fapt ideal pentru preşedintele Xi Jinping. Pe de o parte el vrea să arate lumii că nimic nu se poate opune autorităţii centrale în China.

Pe de altă parte, el mizează pe faptul că occidentalii sunt confruntaţi acum cu propriile lor probleme economice iar statutul Hong Kong-ului nu va fi o prioritate penntru ei. Mai există însă şi argumentul des utilizat de puterea de la Beijing, şi anume că manifestanţii pro-democraţie de la Hong Kong ar fi manipulaţi de americani. Ori, cum relaţiile Chinei sunt acum extrem de tensionate cu Statele Unite, preşedintele Xi Jinping, prin instaurarea unui control total la Hong Kong, înţelege să marcheze un punct în conflictul cu Donald Trump.

Uniunea Europeană, prin vocea lui Josep Borrell, reprezentantul ei pentru politica externă, a reamintit că este ataşată principiului „o ţară, două sisteme”, dar China nu mai ţine cont de multă vreme de ceea ce spun europenii.