Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Donald Trump ameninţă China cu sancţiuni dacă libertăţile sunt suspendate la Hong Kong

capture_decran_2020-05-27_a_15.02.34.png

Tensiuni în jurul Parlamentului la Hong Kong, 27 mai 2020
Tensiuni în jurul Parlamentului la Hong Kong, 27 mai 2020
Image source: 
Anthony WALLACE / AFP

Preşedintele american Donald Trump anunţă că va lua măsuri de retorsiune împotriva Chinei întrucît regimul de la Beijing a decis să încalce statutul de autonomie al regiunii Hong Kong. În paralel, tensiunile cresc în fosta colonie britanică retrocedată Chinei, mişcarea de protest se radicalizează şi mulţi protestari cer independeţa provinciei.

Preşedintele Donald Trump, care a declarat deja Chinei un război economic acum doi ani, trece în prezent, după toate aparenţele, la o fază mai agresivă, de război rece. El a promis că pînă la sfîrşitul acestei săptămîni va anunţa măsuri severe împotriva Chinei. Donald Trump a avertizat deja că regiunea Hong Kong riscă să-şi piardă statutul de piaţă financiară internaţională dacă regimul comunist de la Beijing ia sub control total provincia. Reamintim că aceasta a fost retrocedată Chinei în 1997 cu condiţia ca să fie menţinut pînă în 2047 un anumit statul democratic.

Principiul „o ţară, două sisteme” nu este însă agreat de preşedintele chinez Xi Jinping, care a devenit el însuşi un şef autoritar fără egal de la Mao încoace. De fapt, China, în virtutea unei aşa-numite legi de securitate naţională, vrea să reducă la tăcere toate criticile şi mişcările disidente de la Hong Kong.

Statele Unite pot recurge la arma sancţiunilor, de exemplu să-i sancţioneze financiar pe responsabilii precum şi intreprinderile chineze care sabotează autonomia şi libertăţile la Hong Kong. Din punctul de vedere al autorităţilor chineze, mobilizarea în favoarea democraţiei la Hong Kong ar fi o manipulare din străinătate, argument clasic pentru toate puterile totalitare confruntate cu contestaţii de stradă.

Sefa executivului local de la Hong Kong, Carrie Lam, aflată în fruntea unei echipe care ascultă de Beijing, a dat totuşi asigurări că libertăţile vor fi prezervate şi că investitorii nu au nici un motiv de nelinişte. Legea de securitate naţională, a mai spus Carrie Lam, ar viza doar o mînă de delicvenţi…