Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


O abominabilă „crimă de onoare” în Iran stîrneşte emoţie şi proteste

capture_decran_2020-05-28_a_17.09.29.png

Romina Ashrafi, 13 ani, ucisă de tatăl ei în Iran
Romina Ashrafi, 13 ani, ucisă de tatăl ei în Iran
Sursa imaginii: 
France 24

Asasinarea, în Iran, a unei fete de 13 ani de către propriul său tată, în numele „onoarei familiale” a suscitat în enorm val de indignare în această ţară dar şi dincolo de frontierele ei. Revine astfel în dezbatere problema lipsei de protecţie juridică pentru femei în ţările unde preceptele religioase trec pe primul plan în raport cu cele ale societăţii civile.

Pe Romina Ashrafi tatăl ei a încercat întîi să o zugrume în somn, iar apoi i-a tăiat gîtul cu o seceră. Tatăl este în stare de detenţie în prezent dar, potrivit unei comentator care semnează în cotidianul Le Monde, s-ar putea să scape doar cu cîţiva ani de închisoare şi cu plata unei amenzi.

În Iran fetele se pot căsători de la vîrsta de 13 ani şi, potrivit legilor patriarhale impuse de islam, sunt considerate, pînă la căsătorie, drept proprietatea tatălui.

Vina acestei fete, din punctul de vedere al tatălui care a ucis-o, este că ar fi fugit de acasă cu un bărbat, un om de 30 de ani care urma să-i fie soţ.  

Societatea iraniană exercită de multă vreme presiuni asupra ayatolahilor pentru a adopta legi de protecţie a femeilor, precum şi împotriva pedofiliei. Această crimă a fost denunţată de însuşi preşedintele iranian Hassan Rohani. O lege destinată să protejeze femeile împotriva violenţelor conjugale aşteaptă de şapte ani aprobarea Parlamentului de la Teheran.

În fiecare an se produc „crime de onoare” în Iran, iar dintr-un raport din 2014 citat de Le Monde rezultă că 20 la sută din totalul crimelor comise sunt de această natură. Multe astfel de crime nu ajung însă să fie mediatizate, iar mediatizarea în prezent a asasinării acestei fete de către tatăl ei are un caracter excepţional. Mai rămîne ca emoţia şi indignarea stîrnite în Iran precum şi pe plan internaţional să aibă efecte juridice în societatea iraniană.

 

 
 
Tags: