
Special Paris
Rețelele de socializare, amenințate de Donald Trump
trump.jpg

Potrivit legii americane, rețelele de socializare, mai toate de sorginte americană, nu sunt considerate drept responsabile pentru postările utilizatorilor, câtă vreme suprimă conținuturile ilicite. De asemenea, aceste rețele își pot fixa singure politicile de moderare; cu alte cuvinte, nu sunt supuse primului amendament al Constituției americane, cel care garantează libertatea de expresie. Tocmai de aceste protecții, Donald Trump vrea să scape.
Șeful Casei albe, ca și mulți acoliți de-ai săi conservatori, e convins că rețele gen Facebook, Twitter sau YouTube fac totul pentru a stopa difuzarea ideiilor lor. Miercuri seara, pe Twitter, rețeaua preferată a lui Trump, acesta fulmina: «Giganții internetului fac totul pentru a ne CENZURA în perspectiva alegerilor din 2020. Dacă se va întâmpla așa, s-a dus cu libertatea noastră. Nu-i voi lăsa ! Au încercat mult în 2016 și au pierdut. Acum au devenit complet NEBUNI» a scris miercuri seara pe Twitter șeful Casei albe, amenințând totodată cu semnarea unui decret contra acestor rețele, așa cum a mai făcut-o în trecut înainte de a da înapoi.
Furia lui Donald Trump a luat naștere după ce, marți, rețeaua Twitter a semnalat drept inexacte două mesaje postate de președinte, mesaje referitoare la votul prin corespondență pe care, din motive de Covid-19, tot mai mulți guvernatori încearcă să-l promoveze. Marți, Trump a estimat astfel că «statul California ar putea fi scena potențială a unui vot trucat.» Twitter, sub avertismentul “Verificati faptele”, a lipit de mesajul lui Trump doua articole – din New York Times și CNN - în care experți afirmă că buletinele de vot trimise prin poștă sunt rareori legate de frauda electorală.
De precizat că e prima dată că rețeaua fondată de Jack Dorsey acționează astfel contra șefului Casei albe care are la activ peste 52.000 de postări pe această rețea unde se bucura de peste 80 de milioane de abonati. Dealtfel, nicio altă rețea de socializare nu l-a pus la punct până acum pe Trump. Partizanii președintelui au reacționat deîndată atacând vehement o serie de actuali sau foști responsabili de la Twitter, acuzați că ar fi exprimat în trecut opinii anti-conservatoare. «Singura persoană responsabilă de acțiunile lui Twitter sunt eu. Vă rog să-i lăsați în pace pe salariații noștri» a replicat miercuri seara Dorsey. El promite că «va continua să atace informațiie incorecte privind alegerile.» Trebuie precizat că Twitter a apărat dintotdeauna libertatea de expresie, inclusiv ale celor mai criticabile personaje.
Mark Zuckerberg, patronul-fondator al Facebook, a criticat și el intențiile lui Donald Trump de a ataca retelele de socializare. «Trebuie să înțeleg ce vor să facă exact. Dar, în general, că un guvern vrea să cenzureze o platformă pentru că se teme de cenzură, nu mi se parea cea mai bună idee» a explicat Zuckerberg.
Cum notează revista Le Point în încheierea unei cronici pe această temă, «faimoasa poziție de neutralitate a rețelelor de socializare este tot mai greu de susținut.»